Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Požar kod Mostara: Vatrogasci se bore s plamenom iznad naseljenih područja

Preuzmite sliku

Mostarski vatrogasci koji su od početka ljetne sezone neumorni u misiji gašenja požara danas se bore s vatrenom stihijom na brdu Fortica iznad Mostara, braneći vatrenom plamenu da zbog velike vrućine ugrozi naselja Opine, Bjelušine Mazoljice i Šehovina, javlja Anadolija.

“Na požarištu se sve ekipe ljudi koji nisu noćas bili na terenu i oni neće dozvoliti da vatra dođe do kuća”, kazao je zapovjednik mostarskih vatrogasaca Petar Jurić.

On ističe kako je veliki problem u ovoj akciji vjetar koji neprestano mijenja smjer i raspiruje vatru na različite strane, te time neprestano mnijenja i ugroženost naseljenih mjesta kod Mostar.

Kako ističe požar koji je jutros izbio na Fortici vatrogascima je prijavljen u 8,45 sati, od kada su ekipe na terenu. Vjetar je vatru rasplamsao u svega nekoliko minuta čime se vatrena linija proširila na više od kilometar i pol, a kako Jurić ističe osnovni cilj ove akcije je obraniti naseljena mjesta.

Na području Podveležja vatrogasci brane cestovnu komunikaciju, kako požar ne bih prešao u gušće naseljenu šumu smrekovine koja inače brzo gori.

Požar je zahvatio Međine i približio se naseljima Šehovina i Mazoljice, a vatrogasne postrojbe su na terenu i bore se s vatrenom stihijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje