Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđene optužnice za organizirani kriminal u slučaju Hotela Tuzla

Preuzmite sliku

Kantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Igora Pogačara (57) i Fadila Sarajlića (67) (obojica iz Republike Slovenije), zbog postojanja osnovane sumnje da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te protiv Amalije Simić (55), Nedima Hadžigrahića (59) i Nedžada Izića (61) iz Tuzle, koji su optuženi da su bili članovi ove grupe.

Pogačar i Sarajlić, kao organizatori grupe, te Hadžigrahić, su optuženi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju i krivotvorenjem službene isprave. Simić i Izić za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa prevarom u privrednom poslovanju.

U optužnici je navedeno da su Pogačar i Sarajlić kao organizatori grupe, kao i drugi pomenuti članovi grupe koji su im pomagali u činjenju ovih krivičnih djela, prouzrokovali štetu privrednom društvu Hotel Tuzla u iznosu većem od 9 miliona KM.

Također, optužnicom je obuhvaćen i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona Zijad Hasanhodžić , koji je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali ne kao član pomenute grupe.

Sutra će ovim povodom biti održana konferencija za medije u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Tema konferencije za medije je podignta i potvrđena optužnica za organizirani kriminal u vezi sa drugim krivičnim djelima u predmetu ovog Tužilaštva, a koja se odnosi na Hotel Tuzla.

Medijima će relevantne informacije o optužnici prezentirati postupajući tužioci u predmetu Anela Garčević i Dražen Milićević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje