Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđena optužnica protiv Harisa Spahića i Armina Omeragića: Podmićivali glasače i sugerisali koga da zaokruže na biračkim listićima

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Harisa Spahića i Armina Omeragića zbog krivičnog djela povreda slobode odlučivanja birača, dok je Spahić optužen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 

– Terete se da su od početka oktobra do 07. oktobra 2018. godine, tačnije, uoči izbora za Skupštine Kantona u Federaciji BiH ostvarili kontakt sa biračima i dali im instrukciju da na glasačkom listiću za Skupštinu Kantona Sarajevo zaokruže imena dva kandidata jedne od političkih stranaka. Također su im obećali da ukoliko glasaju i reklamne vizit kartice fotografišu zajedno sa glasačkim listićem na kojem su prethodno zaokružili imena a potom i fotografije dostave kao dokaz da su glasali po datoj instrukciji, da će im predati novčanu naknadnu u iznosu od 20 do 50 konvertibilnih maraka. 

Pa je tako njih 11 koji su glasali za navedene kandidate dobilo novac, dok njih 10 nije dobilo obećanu naknadu. Dakle, kao saizvršioci, podmićivanjem, utjecali na birače u Federaciji da na izborima za institucije Federacije glasaju za pojedine kandidate. Također, prilikom pretresa automobila optuženog Spahića pronađeno je i oduzeto vatreno oružje sa okvirom u kojem su bila tri metka – navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,