Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte gdje sve zatvorenici kriju mobitele i ‘noževe’ (VIDEO)

U godišnjem planu i programu Kazneno popravnog zavoda Sarajevo vrše se planirani pretresi zatvorskih ćelija.

U prvoj fazi ti pretresi su vršeni svakog dana, selektivno, prema naredbi o pretresu. U nešto više od godine izvršeno je blizu 100 pretresa zatvora. U ranijem periodu zatvorska policija je pronalazila svašta, a najviše mobitele i improvizirane noževe.

Pritvorenici i osuđenici su na domišljat način skrivali te predmete: u izbušene rupe u zidu, metle, u kutije krema i cigareta itd. Nakon što se pronađe nešto nedozvoljeno, vrši se uviđaj i fotografiraju se predmeti. U ranijem periodu mobiteli, narkotici i drugi predmeti ubacivani su unutar kruga zatvora iz susjednih objekata.

Međutim, to više nije moguće. Sve te rizične površine pokrivene su videonadzorom, svakodnevno se obilaze zatvorski krugovi za šetnju, pa su čak i vršena vještačenja odakle su ubacivani ti predmeti. Riječ je o jednom toaletu iz susjedne zgrade. Iz Uprave KPZ-a su nam rekli da više niko i ne pokušava ubaciti predmete unutar zavoda jer jednostavno svaki pokušaj bude osujećen.

U prilogu emisije ‘Slučajevi-X‘ pogledajte kako izgleda pretres zatvorske ćelije uz korištenje endoskop-kamere te savremenog uređaja za detekciju mobilnih aparata koji otkriva mobitel čak i ako je odvojena baterija ili SIM-kartica.

Pogledajte i autentične fotografije pronađenih predmeta u zatvorskim prostorijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje