Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica za zločine u Šekovićima: Bošnjacima urezivao krst na čelu

Preuzmite sliku

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Blagoja Vlačića (1970.), koji se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kao pripadnik jedinice Vojne policije pri Birčanskoj brigadi VRS, na području općine Šekovići, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, u mjesecu maju 1993. godine, došao do objekta Lovac u Šekovićima, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te u namjeri da ih liši života, iz ćelija izveo trojicu zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

“Zatočenici su zbog ranijeg teškog zlostavljanja, bili značajno tjelesno oslabljeni i iscrpljeni, a nakon izvođenja iz ćelija, optuženi ih je počeo tući nogama i rukama, sve dok žrtve nisu preminule od posljedica udaraca. Nakon toga je optuženi naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i prijetnjom životom mu zaprijetio da nikome ne smije govoriti šta se desilo”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi mučio, premlaćivao i teško zlostavljao jednog zatočenika bošnjačke nacionalnosti, nanosio mu ozlijede nožem i urezivao krst na čelo, što je na oštećenom ostavilo trajne ožiljke, a uslijed nanesenih povreda i teškog premaćivanja, zatočenik se nije mogao kretati narednih 20-ak dana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,