Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica: Vojnik optužen za šverc pet kilograma marihuane

Preuzmite sliku

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv nemanje Tripkovića (28) zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakona RS, a koju je potvrdio Osnovni sud u Sokocu, saopćeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Zaustavljen u mjestu Ljubogošta

Optužnicom se Nemanji Tripkoviću stavlja na teret da je dana 16. juna 2022. godine na području općine Pale u mjestu Ljubogošta u putničkom Fiat Stilo, sive boje, na zadanjem sjedištu vozila radi dalje prodaje neovlašteno držao i prevozio u pet (5) PVC paketa bruto mase i to količine 1.040 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.030 grama sa sadržajem opojne droge Cannabis sativa L.

U optužnici se navodi da je drogu nabavio od njemu poznatih osoba iako je znao da se radi o opojnoj supstanci za čiju nabavku i držanje nema odobrenje nadležnog organa, jer se ista nalazi na listi opojnih droga i prekursora navedenih u Rješenju o utvrđivanju opojnih droga i prekursora ( “Službeni glasnik“ RS, broj 37/04 i 78/04 ), a čije je držanje i promet zabranjen i ograničen Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga ( “Službeni glasnik BIH“,broj 8/06 ).

Proveden disciplinski postupak

Nemanja Tripković je pripadnik Oružanih snaga BiH, a policija je uhapsila i Slobodana Samardžiju sa Sokoca za kojeg se sumnja da mu je prodao drogu, a koji je odranije poznat policiji.

Oružane snage BiH su zbog ovoga pokrenule i disciplinski postupak protiv Tripkovića nakon što je uhapšen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,