Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv urednika portala Antimigrant: Izazivao nacionalnu i vjersku mržnju

Preuzmite sliku

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv starijeg muškarca A.F. rođenog 1966. godine kojeg terete za širenje rasne mržnje prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda.

U optužnici se navodi da je optuženi, u više navrata, putem stranice antimigrant.ba tokom 2019. i 2020. godine objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama što potiču i šire mržnju prema migrantima, a što je prema zakonu o Zabrani diskriminacije, kao i Kodeksa za štampu i online medije BiH, nezakonito te potiče na nacionalnu i vjersku mržnju.

U izvještaju Tužiteljstva BiH navodi se da je optuženi izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih osoba koje su imale mogućnost pročitati sadržaj navedenih poruka objavljenih na navedenom portalu, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je javno izazivao ili raspirivao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i svim drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, čime je počinio produženo kazneno djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 1. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe dokazivat će pozivanjem 9 svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje