Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv oficira OSBiH za korupciju

Preuzmite sliku

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ramiza Mićivode, rođenog 03.01.1969. godine u Goraždu, uposlenog u Oružanim snagama (OS) BiH.

Optuženi se tereti, da je u svojstvu djelatne vojne osobe, u činu pukovnika OSBiH, zaduženog za civilno-vojnu saradnju, u brigadi taktičke podrške u kasarni Rajlovac, zloupotrijebio svoj službeni položaj, kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

On se tereti da je, koristeći svoj položaj, zahtijevao i dobio novac od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini kasarne Rajlovac, kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu OSBiH, za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

Prema navodima optužnice, optuženi se sastajao sa oštećenima i zahtjevao novac, te je u dva navrata od oštećenih na dogovorenom mjestu preuzeo novac.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH prekoračio granice svojih službenih ovlasti te pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist i drugom nanosio štetu.

Optuženi je na taj način počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZ BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje