Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počelo suđenje u slučaju ‘Sindikat MUP-a TK’: Optuženi za zloupotrebu 32 hiljade KM izjasnili se da nisu krivi

Preuzmite sliku

Na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji optuženi Mersudin Ferizović, Jasmir Šerbečić, Ahmo Muratović, Jusuf Tufekčić i Admir Ćosičkić su se izjasnili da nisu krivi.

Oni su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a Čosičkić za pronevjeru u službi, a vezano za određene nezakonitosti u radu Sindikata MUP-a TK i trošenju novca iz sindikalne blagajne. Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje su u periodu od 2011. do 2014. godine obavljali različite funkcije u Sindikatu, Upravnom odboru ili Skupštini Sindikata MUP-a TK.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da su u periodu od 2011. do kraja 2014. godine, kada je kontrolisan rad Sindikata, postupali suprotno Statutu i Pravilnicima o dodjeli jednokratne materijalne pomoći članovima Sindikata, odnosno da su bez znanja članova ili odluka UO-a i van procedure u desetinama slučajeva dodjeljivali novac određenim osobama ili sebi i na taj način sebi ili drugima pribavili korist a oštetili Sindikat u iznosu od oko 32.000 KM.

  • Dakle takvim kršenjem procedura i bez znanja UO-a za sebe ili za druge su pribavljali imovinsku korist na ime dodjeljivanja materijalne pomoći članstvu Sindikata. Također, Ferizović i Muratović se sumnjiče da su neovlašteno dobijali novac za naknadu za rad u Sindikatu i tako im je pribavljena korist. Optužnicom je definisan veći broj pojedinačnih radnji dodjeljivanja novca, veći broj odluka od čega je određen broj bio falsifikovan, odnosno navedeni korisnici pomoći nikada nisu dobijali novac već su takvu korist osumnjičeni pribavljali sebi ili drugima.

    Također, ranije je po optužnici ovog Tužilaštva zaključen sporazum o priznanju krivnje sa bivšim sekretarom Sindikata Božanom Gospavić, koji je prihvatio Općinski sud Tuzla, te je donesena osuđujuća presuda i izrečena uvjetna osuda od 13 mjeseci zatvora sa rokom provjere od 3 godne, te joj je također oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 13.000 KM.

    Također, u optužnici protiv ovih 5 osoba je predloženo sudu da se od optuženih po pravosnažnosti presude oduzme imovinska korist u iznosu od oko dodatnih 19.000 KM. (RTV SLON)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,