Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počelo suđenje Amiru Haskiću: Planirao se pridružiti IDIL-u i zapaliti pasoš BiH

U Sudu BiH počelo je suđenje Amiru Haskiću, koji je, prema optužnici drugom građaninu BiH poslao SMS poruku da će doći u Siriju da ratuje na strani Islamske države i zapaliti svoj pasoš.

Prema optužnici, koju je pročitao tužilac Dubravko Čampara, Haskić je u novembru 2017. godine na svoj mobilni telefon instalirao aplikaciju “Telegram” posredstvom koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo vjeruje da je pripadnik IDIL-a.

U optužnici, koja Haskića tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH, navodi se da je on u porukama imamu al-Haki napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje na strani IDIL-a, te da će zapaliti svoj pasoš BiH.

Tužilac Čampara je najavio da će Tužilaštvo pozvati pet svjedoka, uglavnom pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i jednog vještaka, prenosi BIRN.

Haskićev advokat Senad Dupovac rekao je da “takozvana `Islamska država` ne postoji i vojno je poražena u Siriji”.

Početak glavnog pretresa bio je odgođen na 10 minuta jer optuženi Haskić nije želio da ustane prilikom obraćanja Sudu.

“Ja ne želim da ustanem. Ako mogu da ne ustanem, ako nije problem. Ovo je sekularni sud, ja sam musliman, ako možete da razumijete. Nisam ništa skrivio”, rekao je Haskić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Izo Tankić upozorio je Haskića da će neustajanje smatrati nepoštivanjem Suda, nakon čega je advokat optuženog tražio 10 minuta pauze.

Haskić je i nakon pauze negodovao zbog obaveze da ustane kada se obraća Sudu. “Ne osjećam se najbolje da ustanem zbog vjerske slobode”, rekao je Haskić nakon čega je ustao da bi dao lične podatke Sudu uz komentar da “ne ustaje iz poštovanja prema Sudu”.

Haskić je naveo da je završio gimnaziju i da živi u očevoj kući, da je oženjen, nema djece i da je lošeg imovinskog stanja.

Optuženi je ranije s Tužilaštvom BiH postigao sporazum o priznanju krivice za planiranje odlaska u Siriju, ali je sudija Suda BiH Branko Perić taj sporazum odbacio “zbog interesa optuženog i pravde jer dokazi ukazuju na to da je dobrovoljno odustao od odlaska u Siriju, zbog čega bi mogli doći do oslobađajuće presude”.

Haskić je nakon toga pušten iz pritvora i brani se sa slobode.

Suđenje će biti nastavljeno 2. aprila. (BIRN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,