Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pijanice za volanom divljaju u BiH: Ove godine ubili četiri i povrijedili 258 osoba

Preuzmite sliku

Nermin Rustempašić je imao više od tri promila alkohola u krvi u trenutku kada je udario ženu i četvero djece u Novom Travniku. Žena i jedna djevojčica su smrtno stradale, a troje djece je još uvijek na liječenju.

Ovaj vozač je samo jedna u nizu pijanica koje su divljale za volanom u FBiH ove godine.

Podaci Federalne uprave policije (FUP) u najmanju su ruku zabrinjavajući. U prvih devet mjeseci 2018. godine desilo se na desetine saobraćajnih nesreća u kojima je glavni uzrok bio uticaj alkohola.

U ovom periodu dvije osobe su smrtno stradale, 43 su teže povrijeđene, a 212 lakše. Ukoliko se uzmu u obzir stradali u Novom Travniku, onda se dolazi do zaključka da su od početka ove godine vozači koji su bili pod uticajem alkohola usmrtili četiri osobe, dok su povrijedili 258 osoba.

Iako iz FUP-a navode da je tokom ovog perioda zabilježeno smanjenje broja saobraćajnih nesreća uzrokovanih uticajem alkohola za 99 (u odnosnu na isti period 2017. godine), evidentno je da se FBiH i dalje suočava sa velikim problemom kada je riječ o vožnji pod uticajem alkohola.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi, policija ima pravo podvrgnuti vozača alkotestu. Ukoliko mjerni instrument pokaže vrijednost veću od 1,5 promila alkohola u krvi, vozilo se parkira, a policija vozača privodi.

Vozač se zatim kažnjava sa 400 do 1000 KM, izriču mu se dva kaznena boda i dobiva zabranu upravljaja vozilom u trajanju od dva do osam mjeseci.

No, to ne spriječava vozača da ponovo sjedne za volan i učini isti prekršaj.

Donja granica za dozvoljenju količinu alkohola u krvi, prema aktuelnom zakonu je 0,3 promila. Kaznom od 50 do 250 KM kažnjava se količina alkohola u krvi od 0,8 promila. Oni vozači kojima je izmjereno između 0,8 i 1,5 promila alkohola plaćaju kaznu između 100 i 300 KM. (Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,