Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren glavni pretres u slučaju otmice i ubistva Edina Zejćirovića

Preuzmite sliku

Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića tereti da su 17. novembra prošle godine oteli i na svirep način lišili života Edina Zejćirovića, danas je u Osnovnom sudu u Brčkom otvoren glavni pretres.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca izvršeno je čitanje optužnice, nakon čega je izneseno uvodno izlaganje optužbe, te je saslušanjem članova porodice ubijenog započet dokazni postupak, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Kako podsjećaju, nakon intenzivne i sveobuhvatne istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića za krivična djela ubistva i otmice i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnje nadležno postupanje. Tužilašvo ih ovom optužnicom tereti da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18,30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli i potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića.

Pošto je na prethodno održanom ročištu određena dinamika suđenja, danas je u ovom predmetu pred Osnovnim sudom započeo glavni pretres.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca, pročitana je optužnica i izneseno uvodno izlaganje optužbe, te je saslušanjem u svojstvu svjedoka članova porodice ubijenog i puštanjem video snimka ubistva započet dokazni postupak pred sudom.

Istovremeno, održano je i ročište po prijedlogu Tužilaštva da se optuženima produži pritvor o čemu će sud naknadno donijeti odluku.

Tokom daljnjeg postupka Tužilaštvo će nastaviti s izvođenjem dokaza na kojima zasniva optužbe protiv četvorice optuženih za ubistvo, izvršeno na svirep način, i otmice počinjene u sastavu grupe. Kao daljnji datumi suđenja planirani su 30. juli, 27. august i 15. septembar ove godine, stoji u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje