Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osuđen vlasnik “Hecoproma”: Oduzima mu se i blizu 700.000 KM imovinske koristi

Preuzmite sliku

Nakon prihvatanja Sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Seada Hecu i pravno lice „Hecoprom“ odgovornim zbog produženog krivičnog djela porezna utaja te nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba.

Sead Heco je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM dok je pravnom licu „Hecoprom“ izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 KM koju su dužni platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

Istovremeno, presudom je oduzeta i imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u novčanom iznosu od 690.156,69 KM. Navedena imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina Federacije Bosne i Hercegovine.

Sead Heco je osuđen jer je od početka 2009. do početka 2014. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u firmi „Hecoprom”, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na plaće i poreza na dohodak, te je i odobrio izdvajanje novca u druge svrhe a ne za plaćanje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM. Na ovaj način je firmi „Hecoprom“ omogućio raspolaganje tim novcem, odnosno, pribavio joj nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 690.156,69 KM, te je tako oštetio budžet za navedeni iznos.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje