Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oštetio RMU Đurđevik za skoro 2 miliona KM: Zbog zloupotrebe položaja slobode lišen Adnan Šabić

Preuzmite sliku

U zajedničkim aktivnostima  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku pripadnika MUP-a TK, jutros je slobode lišen bivši direktor i sadašnji zaposlenik Rudnika mrkog uglja Đurđevik (RMU Kreka Tuzla) Adnan Šabić.  

Po  naredbi Kantonalnog suda Tuzla izvršeni su pretresi u njegovoj  porodičnoj kući u Živinicama, poslovnim prostorijama u RMU Đurđevik i automobilu koji koristi osumnjičeni.

Ovo Tužilaštvo je ranije u saradnji sa MUP-om TK i  Agencijom za istragu i zaštitu BiH,  provelo obimne provjere te je otvorena istraga protiv Šabića koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor ovog Rudnika povredom Statuta  i Zakona o javnim nabavkama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine  goriva tokom 2006. godine.

Ovaj predmet je,  nakon prijema krivične prijave,  formiran krajem 2015. godine, te je Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om TK obavilo detaljne provjere prijavljenih radnji. Izuzeta je obimna materijalna dokumentacija iz Rudnika, koja  je anlizirana, te je MUP TK ovom Tužilaštvu dostavio izvještaj o počinjenim krivičnom djelu protiv Šabića u februaru ove godine. U radu na predmetu su nakon toga uključeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Postoje osnovi sumnje da je RMU Đurđevik prilikom ovih nabavki oštećen za  oko 1.900.000 KM. Zloupotrebom položaja i ovlašćenja  osumnjičeni je  jednu firmu stavio u  povlašteni položaj pri izboru ponude  i to tako da su uvedeni nezakoniti kriteriji za izbor dobavljača po javnim nabavkama, i pribavio im  imovinsku korist  u iznosu od oko 750.000 KM. Također je druga firma, koja na ovom tenderu nije dobila ugovor, iako je bila povoljniji ponuđač za gore pomenuti iznos i na taj način su joj povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama,  nakon  redovnog upravnog postupka,  žalbenog postupka i na osnovu  presude nadležnog suda u upravnom sporu,  od RMU Đurđevik naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.150.000 KM.

Dakle, RMU Đurđevik je nanesena šteta u iznosu od oko 1,9 miliona KM, pri čemu je jednom dobavljaču pribavljena imovinska korist u iznosu od oko 750.000 KM, dok je Rudnik drugoj firmi, kojoj su povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama,  isplatio izgubljenu dobit  u iznosu od 1.150.000 KM.

Istražitelji SIPA-e će danas izvršiti krimilističku obradu, te će osumnjičeni biti predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog, te će najvjerovatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje