Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osobe iz tri bh. grada godinama varale i nezakonito uzimale novac od preduzeća

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli su izvještaj protiv A.V.(1981) iz Sarajeva, D.O.(1955) iz Banje Luke i D.K.(1972) iz Gradiške, zbog sumnje da su  u vremenskom periodu od aprila 2014. godine do jula 2017. godine zajedno izvršili 25 krivičnih djela „Poslovna prevara“, dva krivična djela „Prevara“ i krivično djelo „Lažno predstavljanje“.

Lica se sumnjiče da su djela izvršila na štetu dvadeset tri pravna lica čija se sjedišta nalaze na teritoriji koju operativno pokriva Policijska uprava Banja Luka pričinivši materijalnu štetu u iznosu od oko 74.650,00 KM .

Lice A.V. se sumnjiči da je izvršilo 23 krivična djela „Poslovna prevara „ i krivično djelo „Lažno predstavljanje“ jer je kao odgovorno lice preduzeća iz Sarajeva, lažno se predstavljao da dolazi ispred službenog glasnika Republike Srpske i  Bosne i Hercegovine i da dostavlja besplatne kompakt diskove sa zakonima i propisima RS i BiH i navodio oštećene da potpišu i ovjere potvrde o prijemu materijala, te ih naknadno ispravljao, dopisivao cijene bez njihovog znanja, i na osnovu njih sačinjavao fakture u ime preduzeća kojim rukovodi stavljajući im u obavezu da isplate nepostojeće i neželjene obaveze, navode iz MUP-a RS.

Lica D.O. se sumnjiči da je izvršilo dva krivična djela „Prevara“  jer je kao jedan od dostavljača kompakt diskova doveo u zabludu odgovorna lica u dva oštećena pravna subjekta na način da je dostavio navodno besplatni materijal te na potvrdu o predaji materijala dopisao cijene bez njihovog znanja, čime je stvorio neželjene i nepostojeće obaveze za navedena pravna lica, na osnovu kojih je lice A.V. kasnije dostavljalo fakture na naplatu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje