Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oduzeto više od tonu duhana i stotine kutija cigareta, vrijednost 180.000 KM

Preuzmite sliku

Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se našla Bosna i Hercegovina uzrokovanu koronavirusom, službenici grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za indirektno oporezivanje i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.

Tako su ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kilograma duhana i 648 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodati na crnom tržištu u BiH iznosi 180.000 KM.

Postupajući po uputama dežurog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Ilidža. Tom je prilikom izvršeno oduzimanje 919,5 kilograma duhana i 648 kutija cigareta. Pomenuti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a isti su bili namjenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo.

Vršeći pojačane aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prometa duvana i duhanskih prerađevina, ovlašteni službenici UIO su na putnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic prilikom kontrole vozila pronašli i privremeno oduzeli 120 kilograma rezanog sušenog duhana, koji je bio namjenjen za prodaju na crnom tržištu.

Kontrolišući vozila na putnoj komunikaciji Foča – Goražde u mjestu Ustikolina, ovlašteni službenici UIO su u saradnji sa službenicima MUP-a BPK, PS Ustikolina pronašli i privremno oduzeli 120 kilograma rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti akcizni proizvodi pokrenuti su odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,