Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 33.000 KM

Preuzmite sliku

Službenici UINO BiH Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, bez obzira na vanrednu situaciju uzrokovanu virusom Covid 19, kontinuirano rade na sprječavanju i otkrivanju nezakonitih aktivnosti koje nanose štetu buđetu Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na nedozvoljeno prometovanje akcizne robe.

Ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, prilikom kontrole putničkog motorna vozila na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, pronašla su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH privremeno oduzela 120 kg rezanog sušenog duhana i 3000 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UINO BiH. Vrijednost privremeno oduzete robe je 33.000 KM, a ista je bila namjenjena za prodaju na crnom tržištu.

U narednom periodu, ovlaštena službena lica UINO BiH će protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba,  podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,