Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odbijena žalba Olega Čavke: Osman Mehmedagić ostaje na slobodi

Preuzmite sliku

Odbijene su žalbe Tužilaštva BiH i odbrane na mjere zabrane koje je Sud BiH odredio direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

Sud BiH odlučio je 16. jula da direktor OSA-e Mehmedagić bude pušten iz pritvora uz određene mjere zabrane, na šta su se žalili i tužilac Oleg Čavka i Mehmedagićevi advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica.

U Sudu BiH je 16. jula održano ročište na kojem su i Tužilaštvo i Mehmedagićeva odbrana pred sudijom za prethodni postupak Tatjanom Kosović izlagali argumente za, odnosno protiv određivanja jednomjesečnog pritvora.

Redovna kontrola

Mjerama zabrane, Mehmedagiću se zabranjuje kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić Mujkanović i Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu i približavanje tim licima na udaljenosti od 50 metara.

Iz Suda BiH saopšteno je da se zabranjaju i svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojim osobama osim sa braniocima.

 • – Mehmedagić s ciljem redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu, navodi se u saopštenju i dodaje da je o svakom takvom kontaktu Mehmedagić dužan prethodno da obavijesti postupajućeg tužioca Olega Čavku.

  Sud navodi da će ova mjera trajati dok za njom postoji potreba i da će se opravdanost mjere kontroliosati svaka dva mjeseca.

  – Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem, zaključuje se u saopštenju Suda BiH.

  Tužilaštvo BiH pritvor za Mehmedagića, koji je pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave i pranja novca, predlagalo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

  Odbacivanje navoda

  Pritvor je zatražen jer je Tužilaštvo smatralo i da bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja bezbjednosti, povezani sa lišenjem slobode Mehmedagića.

  Tužilac Oleg Čavka u svom izlaganju na jutrošnjem ročištu problematizovao je način na koji je direktor OSA sticao diplome i nekretnine u Sarajevu.

  S druge strane, Mehmedagićevi advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica odbacili su navode Tužilaštva, tvrdeći da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret. (Srna)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje