Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi detalji akcije “Klaster”: SIPA uhapsila deset osoba

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine danas su u sklopu operativne akcije “Klaster” slobode lišili deset osoba, javlja Anadolija.

Osobe lišene slobode će u toku dana biti sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Nakon toga će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilašva Bosne i Hercegovine.

“Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela ‘Organizovani kriminal’, ‘Nedopuštena trgovina’ i ‘Pranje novca’ propisana Krivičnim zakonom BiH, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to ‘Podstrekavanje’, ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Falsifikovanje ili uništenje službene isprave’ i ‘Krivotvorenje službene isprave'”, saopšteno je iz SIPA-e.

Prethodno je SIPA-e saopšteno da su policijski službenici na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju “Klaster”.

“Pretresi se vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica”, naveli su iz SIPA-e i dodali da je akcija rezultat višegodišnjeg rada policijskih službenika ove agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,