Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nove prijetnje ISIS-a na bosanskom jeziku: Poziv na “rješavanje” nekoliko osoba iz BiH

Preuzmite sliku

Nekoliko dana nakon što je objavljen snimak Jasmina Keserovića iz Zavidovića, pripadnika takozvane Islamske države, u kojem prijeti stanovnicima San Francisca i Las Vegasa, mediji ISIS-a objavili su novi video u kojem osoba na bosanskom jeziku poziva na ubistva.

On poziva na “rješavanje” Muamera Zukorlića, Safeta Kuduzovića, Dževada Gološa, Elvedina Pezića za koje kaže da bh. omladinu “odvode u vatru” za koje kaže da kroz svoja predavanja pozivaju omladinu u kufr (nevjerovanje)”.

Kako N1 saznaje, na videu je Ines Midžić iz Bihaća. On je 2013. godine sa šerijatski vjenčanom suprugom iz Bužima otišao u Siriju.

Mjesec dana prije odlaska, trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Nakon odlaska u Siriju, pojavio se u jednom videu, tada kao Abu Salahaddin el-Muhajer, u kojem je također prijetio.Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista jedne nevladine organizacije u kojoj je bio angažiran kao prevodilac.

Kako je potvrđeno za N1, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH upoznati su sa ovim videom i prijetnjama.U Siriji se trenutno nalazi 120 bh. državljana koji se bore na strani tzv. Islamske države. Do sada je na sirijskom ratištu poginuo 30 osoba, a 50 ih se vratilo. Osam osoba osuđeno na ukupno 20 godina zatvora.

Prije samo nekoliko dana, Jasmin Kesrević je poslao sličnu videoporuku u kojoj prijeti stanovnicima San Francisca i Las Vegasa.

Preko slika Golden Gatea i Las Vegas Stripa čuje se glas naratora koji slavi Omara Mateena koji je ranije ovog mjeseca u noćnom klubu u Orlandu ubio 49 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,