Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Sokocu pronađeno oružje ukradeno od Oružanih snaga BiH

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u sklopu predmeta “Krađa oružja i vojne opreme” iz kasanre Oružanih snaga Bosne i Hercegovine “Miloš Obilić” na Palama, izvršili pretres stambenih prostorija jedne osobe, na području općine Sokolac.

Pretres je izvršen na osnovu usmene Naredbe Suda Bosne i Hercegovine koja se odnosila na pretres stambenih prostorija i svih pripadajućih dijelova i pokretnih stvari, s ciljem pronalaska predmeta i tragova krivičnog djela i predmeta vrijedi za kazneni postupak.

Prilikom vršenja pretresa nisu pronađeni predmeti koji su bili navedeni u predmetnoj Naredbi za pretresanje, ali su pronađeni predmeti koji upućuju na krivično djelo “Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija”.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, prilikom vršenja pretresa pronađeni je i privremeno oduzeto 17 ručnih bombi, tromblonske osvjetljavajuće mine, automatska puška sa preklopnim kundakom, pet okvira za municiju za navedenu pušku, RAP torba, pet metaka kalibra 7,62×39, dvije puške PAP M59/66, puška Karabin, šest metaka kalibra 7,9×57 mm, dva okvira za automatsku pušku, jedan zatvarač za automatsku pušku, dva okvira za kalibar 7,9 mm, 118 metaka različitog kalibra, jedna puška M48 tzv. Kratež, pet metaka kalibra 7,9×56 mm, tri okvira za pištolj M57, pištolj NN marke, 144 metaka različitog kalibra, jedan okvir za navedeni pištolj, jedna kožna futrola za pištolj smeđe boje, jedan optički nišan, dva nosača za optički nišan, jedna puška, pet metaka kalibra 7,9×56 mm, 382 metaka različitog kalibra, jedan puškomitraljez M53, bez cijevi, redenik za puškomitraljez M53, okrugli okvir- doboš za municiju za puškomitraljez M53, tromblonski nastavak, 290 metaka različitog kalibra, kutija za municiju, 114 metaka različitog kalibra, drvena kutija za municiju, jedan redenik, jedna cijev za vatreno oružje i četiri komada municije različitog kalibra.

Osumnjičena osoba je uhapšena nakon čega je u službenim prostorijama SIPA-e izvršena kriminalistička obrada. Policijski službenici SIPA-e nastavljaju sa preduzimanjem daljih mjera i radnji na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,