Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostar: Maloljetnik osuđen na sedam godina zatvora

Preuzmite sliku

Nakon što je Općinski sud u Mostaru ranije nepravosnažno na devet godina maloljetničkog zatvora osudio M. T. (17) zbog ubistva Đanija Balića (22), koje je počinio nožem 19. decembra 2015. godine u naselju Livač kod Mostara, drugostepeni Kantonalni sud u Mostaru donio je drugostepenu presudu odlučujući prema žalbama. 

Zenički zatvor

Kantonalni sud djelimično je uvažio žalbe maloljetnika, njegovog branioca i oca te u dijelu kaznenopravne sankcije preinačio prvostepenu presudu te maloljetnika na sjednici Vijeća, s koje je javnost bila isključena, osudio na kaznu maloljetničkog zatvora od sedam godina.

Žalbe odbrane u ostalom dijelu odbijene su kao neosnovane, a kao takva u cijelosti je odbijena i žalba Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Općinskog suda potvrđeno nam je da je presuda Kantonalnog suda postala pravosnažna te da je osuđeni maloljetnik već upućen na izdržavanje kazne u Kaznenopopravni zavod Zenica, u koji će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

 • ubistvo-mostar (1)
 • U obrazloženju drugostepene presude navedeno je kako se može očekivati postizanje svrhe kažnjavanja i kaznom maloljetničkog zatvora u kraćem trajanju, jer se, kada je riječ o specijalnoj prevenciji, treba imati u vidu da se radi o maloljetniku koji do sada nije osuđivan.

  – Zato je preinačena kazna maloljetničkog zatvora od sedam godina, prema ocjeni drugostepenog suda, u navedenim okolnostima izvršenja djela, osim specijalne prevencije, dovoljna i s aspekta generalne prevencije. Zato su osnovane žalbe u odnosu na kaznenopravnu sankciju – navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.

  Smrtonosne rane

  Maloljetni M. T. Baliću je kobnog dana u 18.20 sati nožem u predjelu leđa nanio dvije ubodne rane. Od posljedica ranjavanja Balić je istog dana preminuo u mostarskoj bolnici.

  Tog dana, grupa mladića, među kojima je bio Balićev mlađi brat, sastala se sa maloljetnikom kako bi se izmirili i razriješili ranije nesuglasice. Na poziv mlađeg Balića, došao je i Đani, koji je prišao maloljetniku i njegovom starijem bratu te im poručio da idu s tog mjesta. Maloljetnik ga je potom više puta udario nožem u predjelu leđa, zadavši mu rane usljed kojih je ubrzo preminuo.

  Alisa Balić: Monstrumima su dali vjetar u leđa

  U porodici Balić ogorčeni su nakon što je donesena drugostepena presuda. Ističu kako “ubica više nije važan, jer su i njemu i svim ostalim monstrumima ovakvom presudom dali vjetar u leđa”.

 • ubistvo-mostar (2)
 • Šta reći na ovu sramotu od presude? Kako ostati hladne glave i reći bilo šta smisleno, jer se svake sekunde pitam ko je čovjek koji je mogao izreći tu presudu. Zar možemo koristiti riječ “pravda” i “zadovoljenje pravde” kada uzmemo u obzir da će ubica, kada izađe, imati onoliko godina koliko je imao moj Đani kada je otišao pod zemlju”, kazala je Alisa, sestra ubijenog Đanija, dodavši da je ova presuda sramota pravosuđa i sramota za sve one koji obavljaju funkcije sudija. “Nadam se da je moj Đani na mnogo boljem svijetu, na svijetu kojim ne upravljaju lažni iskazi i kvazikajanja i molitve za duše onih koje je ubio, na svijetu gdje nema propusta u istrazi. Neka se stide svi oni koji su izrekli ovu presudu i tako ubili nanovo i Đanija i sve druge nevino ubijene žrtve, kao i nas, porodicu, i Đanijeve brojne prijatelje“, istakla je Alisa. (Avaz)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,