Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Monstruozni par drogom ubio starca: Robert Bačić i Emina Hall osuđeni na 22 i po godine zatvora

Preuzmite sliku

Proglašeni krivima jer su u novembru 2017. u sarajevskom naselju Stup ubili 77-godišnjeg Fazliju Hrustića

Tročlano Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda danas je, nakon ponovljenog postupka, izreklo presudu kojom su Robert Bačić i Emina Hall osuđeni na ukupno 22 i po godine zatvora zbog ubistva 77-godišnjeg Fazlije Hrustića, kojeg su usmrtili iz koristoljublja u novembru 2017. godine u sarajevskom naselju Stup, piše Oslobođenje.

Bačić je, kako je pojasnio predsjedavajući Vijeća sudija Jasenko Ružić, zbog ubistva iz koristoljublja osuđen na 15,5 godina dok je zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije osuen na šest mjeseci. Kazna mu je objedinjenja te mu je kao jedinstvena kazna dosuđeno 15,5 godina robije.

S druge strane, optužena Hall, koja se danas nije pojavila u sudnici, dobila je sedam godina kazne. I njoj i Bačiću je produžena mjera pritvora koja može trajati devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

Stranke u postupku se na ovu presudu mogu žaliti Vrhovnom sudu FBiH.

Bačić i Hall su, dakle, osuđeni jer su 17. novembra 2017. godine, u stanu u ulici Vitomira Lukića na Stupu, gdje su boravili kao podstanari, skovali pakleni plan da ubiju Hrustića, kako bi od njega ukrali pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

Osmislili su plan da u večernjim satima pozovu Hrustića u stan koji iznajmljuju prethodno nabavivši tablete “Leponex” od 100 mg, nakon čega je Robert izmrvio nekoliko tableta, te ih sasuo u staklenu bocu crnog vina. Kada je Hrustić stigao u stan u kojem borave Robert i Emina, Robert mu je nasuo čašu vina sa mješavinom tableta, od koje je, nakon što je popio, Hrustić izgubio svijest.

Robert mu je potom zadao više udaraca šakama u predjelu lica, a zatim uzeo medicinsku špricu sa iglom, te mu zrak ubrizgao u venu u predjelu desne podlaktice. To je učinio s ciljem da je ispuni zrakom i tako izazove srčani udar, od kojeg bi brže podlegao. Potom su ga, kada je počeo da gubi svijest, prenijeli u njegov stan, položili u krevet i ostavili tako da se stekne utisak da je spavao, a potom opljačkali, izašli i zaključali vrata za sobom.

Starac je u konačnici podlegao uslijed trovanja klozapinom, koji je glavni sastojak “Leponexa”.

Razotkriveni su nakon što je Bačić napao policajca. Tom prilikom mu je oduzet pištolj koji je imao odoberenje na ime ubijenog Hrustića. Tako se klupko počelo odmotavati, a ubice su u razotkrivene i uhvaćene. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje