Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ljubić o hapšenju policajaca: Osjetljivi predmeti koji pokazuju da nema nedodirljivih (VIDEO)

U Tuzlanskom kantonu od početka ove godine do danas uhapšeno je pet službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Govoreći o ovim slučajevima na današnjoj konferenciji za medije glavni tužilac Tužilaštva TK Tomislav Ljubić je rekao da je riječ o posebno osjetljivim predmetima koji pokazuju da su svi jednaki pred zakonom, odnosno da nema nedodirljivih.

“Ovo su osjetljivi predmeti jer su u pitanju osobe koje rade uz oblasti javne sigurosti, oni nose uniformu i kao i mi imaju jaka ovlaštenja u odnosu na pojedince ili grupe. Njihovo hapšenje govori da smo svi jednaki pred zakonom. Mi se ne libimo utvrđivati i istraživati sve infomracije koje dobijemo o protupravnosti djelovanja, ne samo pripadnika MUP-a, nego i drugih odgovornih osoba u politici, administraciji…”, rekao je Ljubić.

Podsjetimo, službenici MUP-a TK Slađan Ilić i Enis Tučić uhapšeni su početkom godine zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi uz krivična djela falsifikovanje službene isprave.

Dvojica policajaca su uhapšeni u akciji kodnog naziva “Dar”, koju su proveli pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva.

Tada je pretreseno službeno vozilo MUP-a TK koje su zadužila dvojica policajaca, kao i uhapšeni dvojca, prilikom čega su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Uhapšeni policajci su koristili svoj položaj kako bi od građana bez ikakvog dokaza naplaćivali često nepostojeće prekršaje, uglavnom saobraćajne prirode. Njih dvojica su radili kao pozornici u PS Centar u Tuzli, s tim da su u svojoj nadležnosti mogli zaustavljati i vozila za koja su primijetili da su počinila saobraćajne prekršaje.

Upravo to su i uradili u nekoliko navrata, zaustavljajući vozila na jednom mjestu u gradu, uz izgovor da su vozači počinili određene saobraćajne prekršaje.

Nakon što su ih zaustavili, indirektno su vozačima govorili kako im ne moraju pisati prekršaj i zvanično ih kažnjavati, nekad i pisanjem kaznenih bodova, ukoliko se uspiju “nagoditi”. To je trajalo nekoliko mjeseci, a vozači su uglavnom plaćali navodne prekršaje

Također, prošle sedmice su u Kalesiji uhapšeni i aktuelni načelnik Operativnog centra u MUP-u TK Vahidin Omerbegović te službenici u Policijskoj stanici Kalesija Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić.

Vahidin Omerbegović je prije dolaska na dužnost načelnika Operativnog centra u MUP-u TK obavljao funkcije zamjenika ovog Centra i komandira Policijske stanice Kalesija.

On je osumnjičen da je tokom obavljanja svih funkcija, u periodu od 2014. do 2019. godine, počinio niz krivičnih djela, a riječ je o zloupotrebi položaja i ovlasti, odavanju službene tajne, primanju nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanju dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanju u obavljanju službe.

Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić su osumnjičeni da su počinili krivična djela primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.

Svih pet policajaca trenutno se nalaze u istražnom pritvoru.

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona zaposleno je 35 tužitelja  od čega ih je devet u Odsjeku za korupciju, organzirani i privredni kriminal. Jedan od njih proteklu godinu nie bio na svom radnom mjestu zbog disciplisnkog postupka koji protiv njega vodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine. Sudski postupak protiv ovog tužioca se vodi pred Općinskom sudom u Orašju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,