Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Livno: Iz minskog polja izvučeno tijelo lovca (FOTO)

Preuzmite sliku

Pripadnici FUCZ izvukli su tijelo lovca iz minskog polja koji je nastradao u rejonu sela Čelebić u općini Livno.

Pretpostavlja se da je stradali Mile Barbarić iz sela Kovačić kod Livna u jutarnjim satima (18.09.2016.) prilikom lova u predjelu Maksov vrh, iznad sela Čelebić u općini Livno, naišao na protivpješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu (PROM) koja se aktivirala nagazom ili potezom zatezne žice.

Odmah nakon dojave o ovoj minskoj nesreći Stipe Bulića, vođe Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ “Livno A”, dva deminerska tima FUCZ (“A” i “B” Livno),  policija i BIHMAC izašli su na teren.

“Prilaženje nastradalom bilo je otežano jer je prethodno trebalo razminirati teren, kao i izvlačenje tijela iz vrlo rizične zone gdje su inače zaostala minska polja. Lokalitet nesreće bio je težak i nepristupačan teren na području mjesta Čelebića na granici između Livna i Bosanskog Grahova”, navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

PROM je inače najopasnija protipješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.

Pored tijela pronađena je još jedna mina PMA-2 (pašteta) koja je razoružana.

S nastradalim je bila još jedna osoba udaljena dvjestotinjak metara, koja nije povrijeđena.

Obavljen je uviđaj na mjestu događaja a tijelo smrtno stradalog prevezeno u mrtvačnicu Kantonalne bolnice u Livnu gdje će biti obavljena obdukcija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,