Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Likvidacije s potpisom mafije: Profesionalne ubice iz regiona svoje uporište našle u BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

Profesionalne ubice koje na teritoriji Balkana i Evrope izvršavaju ubistva, uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Ubistva s potpisom mafije, kako to još nazivaju eksperti, nisu mašila ni BiH. Tako je vremenom naša zemlja postala poprište surovih mafijaških likvidacija. Motivi za ubistva su različiti, a nerijetko je riječ o posljedicama sukoba narkokartela ili između klanova, koji jedni druge smatraju i zakletim neprijateljima, piše Dnevni avaz.

Smrtonosni hici

Više od dvije godine prošlo je od zasjede u kojoj je u centru Banje Luke ubijen Nebojša Čubrilović (33), osuđivani krijumčar kokaina iz Ljubljane, a počinioci ove mafijaške likvidacije još su na slobodi.

 • Čubrilović je ubijen 1. oktobra 2015. u sačekuši u Gundulićevoj ulici. Kobnu noć Audijem se vraćao u unajmljeni stan u Banjoj Luci, gdje se krio od slovenskog pravosuđa koje je za njim raspisalo potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom švercu više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

 • Ubica ga je u zasjedi čekao u susjednom dvorištu, skriven iza betonske ograde, i nakon što je Čubrilović krenuo prema ulazu u stan, u njega je ispalio više hitaca iz „škorpiona“. Nakon likvidacije policija je dignuta na noge, ali je ubica umakao.

  Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona tapkaju u mjestu kada je riječ o ubici Božidara Cicmila (32), crnogorskog državljanina i vlasnika firme „Moj taxi“ Mostar.

  Cicmil je likvidiran 19. oktobra 2015. godine, u klasičnoj sačekuši u garaži zgrade u kojoj je živio, u mostarskom naselju Rudnik, gdje je ustrijeljen s pet metaka iz „škorpiona“, piše Dnevni avaz.

 • Crnogorski mediji pisali su o Cicmilovoj navodnoj umiješanosti u brojne likvidacije, počevši od vođe barskog klana Armina Osmanagića. Pisano je da ga je nadzorna kamera snimila ispred zatvora u Spužu, gdje je ubijen Baranin Andrija Mrdaka, kao i da je učestvovao u ubistvu Vidaka Vorotovića te likvidaciji Vinetua Strugara i Milutina Radovića. U MUP-u HNK od samog su početka iznosili uvjerenja o tome da je Cicmilov ubica van BiH, odnosno da je motiv ubistva sa sobom donio iz Crne Gore.

 • Nema tragova

  Policija Republike Srpske više od godinu nije uspjela ući u trag ubicama Čede Đokića (60), koji je 1. augusta 2016. godine likvidiran hicem iz snajpera dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku.

  Zločin je pripisan profesionalcu i u policiji sumnjaju da je Đokić žrtva kriminalnih obračuna koji se posljednjih godina dešavaju na relaciji Srbija – Crna Gora, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu.

 • Vlasnik diskoteke i narkodiler umiješani u ubistvo Tigra?

  Admir Kalender (39) iz Sarajeva i Savo Divčić (45) iz Istočnog Sarajeva nedavno su uhapšeni zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s ubistvom Siniše Milićevića zvanog Tigar, koji je 31. maja ove godine ubijen u sačekuši u Lukavici.

  Za sada se ne može reći jesu li oni direktno učestvovali u izvršenju ubistva, ali postoje dokazi koji ukazuju na to da su na određeni način bili umiješani u zločin, kao i da su imali određene nesuglasice sa Milićevićem, otkrio je izvor blizak istrazi.

 • Divčić je vlasnik diskokluba “Bacchus” u Istočnom Sarajevu, koji je, kao i ubijeni Milićević, bio blizak s kriminalnom grupom Đorđa Ždrale. Kalender je osuđivan zbog dilanja droge.

  Kobne noći, Milićević se vraćao kući iz svog kafića “Rodeo”, a ubica ga je čekao pred zgradom u Dabrobosanskoj ulici. Nakon što se parkirao i krenuo prema ulazu, ubica je sleđa ispalio u njega četiri hica iz revolvera, ne ostavljajući za sobom čahure. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,