Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lažno se predstavljali tražili uplatu dopuna na mobitel, a onda taj novac trošili na online klađenje

Preuzmite sliku

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Doboj, lišili su slobode osobe S.P. i B.Š. na području Modriče zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo kompjuterska prevara.

Po naredbi Osnovnog suda u Modriči izvršeni su pretresi lokacija koje koriste privedeni te je pronađeno i oduzeto 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim kartica i sim kartica operatera MTEL, HALO i MTS i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog djela.

S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično djelo izvršili od marta 2016. godine do dana lišenja slobode, korištenjem oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Facebook, slanjem SMS poruka i poruka putem Messangera, lažno se predstavljajući kao osobe poznate oštećenima, od njih tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od 2 do 50 KM, saopćeno je iz entitetske policije.

Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici, a ovim krivičnim djelom pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 83.000 KM.

Iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozivaju građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su posredstvom mobilnih telefona dobijali slične sms poruke, da ta djela prijave u najbližu policijsku stanicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,