Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krivotvorena roba poznatih marki sve se više uvozi u BiH

Preuzmite sliku

Krivotvorine odjeće, obuće, parfema i torbi preplavile su bh. tržište. Ovakva roba nudi se na štandovima na tržnici, preko internetskih oglas, društvenih mreža, pa i u trgovinama.

Prema podacima, tokom 2017., 2018. i prvim mjesecima 2019. oduzeto je gotovo 90.000 komada razne robe, a najviše je bilo pokušaja uvoza odjeće svjetski poznatih marki kao što su “Adidas”, “Tommy Hilfiger”, “Louis Vuitton”, “Versace”, zatim parfema, torbi, ali i pumpi za vodu, bombona, kondoma, naočala, patika i razne tehničke robe.

Kao i u BiH, i u Evropskoj uniji sve veći problem predstavlja pokušaj uvoza krivotvorene roba koja, uprkos strogim kontrolama, sve više osvaja tržište. Ipak, ovo je samo mali dio robe namijenjen bh. tržištu, veliki dio nađe put do kupaca.

 • Raste broj zapljena

  Osim što su loše kvalitete, carinici su nam pokazali da lažnjaci ponekad mogu biti i vrlo opasni za zdravlje. Torbe, patike, naočale, parfemi, pa i lijekovi – multimilionski biznis krivotvorina kao da ne bira artikle. Cilj lažnjaka je dobar promet na tržištu uz minimalna ulaganja, a to se postiže kopiranjem skupih brendova. Proizvesti nešto slično, ali proizvesti što jeftinije da se što više novca zaradi. Upravo zato krivotvoreni proizvodi nisu kvalitetni. U posljednje dvije godine u BiH je primjetno povećanje broja pokušaja uvoza krivotvorene robe, uglavnom poznatih svjetskih marki, a to je trend koji je zahvatio cijelu Evropu, u kojoj čak 6,8 posto uvoza vrijednog 121 milijardu eura otpada na krivotvorine. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da je teško doći do podataka o vrijednosti oduzete, tačnije krivotvorene robe, ali da je činjenica da se posljednjih godina sve više takve robe pokušava uvesti u BiH. “Ako carinska tijela posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja krivotvorinu poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nositelja prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome je li riječ o krivotvorini ili nije. Ako se utvrdi da postoji osnovana sumnja da roba predstavlja krivotvorinu neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UNO robu zadržava sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravomoćne sudske odluke”, rekli su za Nezavisne u UNO-u.

  Zakonski kažnjivo

  Dok jedni kupuju krivotvorine uvjereni da su za svoj novac dobili originalni proizvod, drugi svjesno kupuju kopije velikih brendova često i ne razmišljajući da je to protivzakonito. Pa čak na carini možete platiti i ogromne kazne. Jedan od najpoznatijih slučajeva kažnjavanja zbog krivotvorina dogodio se prije nekoliko godina jednoj poznatoj srbijanskoj pjevačici koja je zbog lažnih Louis Vuitton torbi u zuriškoj zračnoj luci platila kaznu od 5000 švicarskih franaka i pred mnoštvom putnika bila ponižena vadeći stvari iz torbi u vrećice jer su iste bile zaplijenjene. Uhvate li vas, naprimjer, s lažnom Louis Vuitton torbom inspektori u Francuskoj, platit ćete kaznu u vrijednosti originala te torbice. Osim toga, kuće poput Vuittona zaštitile su ime 2008. pa se na carinama širom svijeta godišnje zaplijeni i spali na tone lažne robe koja dolazi uglavnom iz Kine. Većina evropskih zemalja zakonski je regulisala zaštitu brendova, a neke, npr. Italija i Francuska, već na graničnim prijelazima obavještavaju putnike o mogućnosti kupnje krivotvorene robe. Riječ je o brendovima koji su i zakonski regulisali zaštitu imena i logotipa te mogućnost zapljene robe koja je krivotvorena. (Vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,