Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako su mladići iz Sarajeva stvorili jedan od najmoćnijih narko-klanova u Evropi (FOTO)

Preuzmite sliku

Novac zarađen prodajom kokaina, kako stoji u dokumentima domaćih policijskih i financijskih agencija do kojih je došao “Žurnal”, a riječ je o najmanje deset miliona maraka, prebacivan je u Bosnu i Hercegovinu gdje je “opran”

Brojni svjetski i regionalni mediji su prije dva dana izvijestili o okončanju velike međunarodne policijske akcije kodnog imena “Familija” koja je trajala dvije godine, provođena na tri kontinenta i rezultirala zapljenom jedne tone kokaina, dva miliona eura u gotovini, milion eura u luksuznoj robi (skupocjenim satovima). U akciji je uhapšeno 18 osoba, od kojih su dvoje istaknuti pripadnici narko kartela sa Balkana

Kako je saopćeno, cijelom akcijom koordinirali su EUROPOL i američka DEA, a tona kokaina je zaplijenjena u dvije odvojene polcijske akcije. U prvoj, izvedenoj prije dva mjeseca u Švicarskoj, zaplijenjeno je 603 kilograma droge, a tom prilikom je uhapšena osoba poznata policijama širom svijeta kao Michael Dokovich. Michael, poznat i kao Mike, ili „Majkl“, rođen je prije šezdeset godina u Podgorici pod imenom Iljmija Frljukčić. Hrvatska je policija saopćila da je često boravio u Zagrebu gdje ima luksuznu vilu u jednom elitnom naselju, piše Slobodna Bosna.

Druga krupna zapljena u okviru akcije “Familija” desila se u Hong Kongu, gdje je tamošnja policija zaplijenila 421 kilograma bijelog praha i uhapsila pet narko-dilera. Novac i luksuzna roba koji potiču iz trgovine drogom plijenile su i policije u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švicarskoj.

Pripadnici ovog mafijaškog kartela za transport droge iz Južne Amerike koristili su luksuzni avion sa pravom posadom, pilotima, stjuardesama, čak i “pravim” putnicima koji su putovali na relaciji Urugvaj-Pariz, ne sluteći da je njihovo putovanje samo pokriće za transport droge koja je prevožena istim avionom. Niko ne zna koliko je komercijalnih, legalnih prekookeanskih letova obavljeno avionom u vlasništvu kartela, istraga tvrdi da ih je moglo biti 20-30, prije nego što je ovaj do sada nepoznati način krijumčarenja narkotika “provaljen” a njegovi organizatori pohapšeni širom planete.

Policijske agencije Bosne i Hercegovine nisu bile uključene u međunarodnu akciju “Familija” pokrenutu protiv krijumčara narkoticima, što na neki način jeste iznenađenje budući da je poznato da je naša zemlja važna tranzicijska i logistička destinacija na putevima droge. To, međutim, ne znači da su bosanskohe

 • rcegovački trgovci droge izmakli pažnji i nadzoru međunarodnih agencija specijaliziranih za borbu protiv narko-dilera. Tome svjedoči i činjenica da je među uhapšenim u akciji “Familija” i Nevena Čuturić, državljanka BiH koja je uhapšena Srbiji, gdje se nalazi u pritvoru.

  Istovremeno, bosanskohercegovačka javnost je potpuno zatečena otkrićem portala “Žurnal” o nepoznatom djelovanju i mutnim kriminalnim poslovima “autentičnog” domaćeg, bosanskohercegovačkog narko-kartela koji je u domaćim i međunarodnim policijskim krugovima poznat kao “Dino i Tito”. Na čelu ovog klana nalazi se Edin Gačanin, za kojeg se navodi da je iz Južne Amerike prošvercovao u Evropu “više tona kokaina”, zbog čega “se nalazi pod istragom holandskog pravosuđa”.

 • Novac zarađen prodajom kokaina, kako stoji u dokumentima domaćih policijskih i financijskih agencija do kojih je došao “Žurnal”, a riječ je o najmanje deset miliona maraka, prebacivan je u Bosnu i Hercegovinu gdje je “opran”, upumpan u legalne financijske tokove uz pomoć većeg broja fiktivnih firmi i nekoliko njihovih “stvarnih vlasnika”. Neki od “perača” narko-novca važe za ugledne ovdašnje ljude, poduzetnike, investitore, rado viđene u poslovnoj, političkoj, medijskoj i vjerskoj eliti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

  Prema nekim prilično pouzdanim izvorima, policija Holandije zainteresirala se za Edina Gačanina , koji u ovoj zemlji živi godinama, na zahtjev sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva.

  Raja iz Boljakova

  Provodeći istrage o pranju novca u nekim firmama i njegovim sumnjivim tokovima, sarajevski istražitelji su ustanovili da je upavo Holandija zemlja iz koje su stizale najveće financijske transakacije, i da iza njih stoji Gačanin te zamolila holandske partnere za pomoć. Potom je uslijedila akcija holandske policije koju je vodilu tužiteljstvo iz grada Brede tokom koje su ustanovljene ogromne razmjere narko biznisa Edina Gačanina i njegovih suradnika. Oni, kako je napisao holandski tužielj “kupuju brojne nekretnine novcem koji potiče od trgovine opojnim drogama, prvenstveno kokainom iz Južne Amerike”.

 • Narko kartel Edina Gačanina kojeg su holandski istražitelji nazvali “Dino i Tito” i koji se bavi(o) švercom droge iz Južne Amerike u Evropu, po mnogo čemu je sličan nekim od najpoznatijih sličnih zločinačkih organizacija na prostorima bivše Jugoslavije, poput Surčinskog i Zemunskog u Srbiji, ili Kavačkog i Škaljarskog klana u Crnoj Gori. (Mada ni poređenja sa određenim latinomeričkim narko-kartelima ne bi bila neumjesna)

  Gačaninov kriminalni klan bi se u toj zavičajno-komšijskoj kategorizaciji mogao tretirati i kao “Boljakovski”, budući da su svi njegovi najvažniji članovi, uključujući i njega rođeni i živjeli u sarajevskom naselju Boljakov Potok. O Edinu Gačaninu se u Sarajevu zna relativno malo, što ne čudi kad se zna da je iz Bosne i Hercegovine kao dječak otišao u Holandiju. Njegova majka Brigita Zovkić živjela je u gradu Bredi gdje je radila u restoranu.

  U istom restoranu je, navodno, tokom rata kao konobar radio Gordan Memija, vlasnik firme “Foto Art” koji je, prema dokumentaciji koju je objavio “Žurnal” sudjelovao u pranju skoro milion maraka. Memija, sin poznatog novinara Mufida Memije, ratnog savjetnika Alije Izetbegovića, u demantiju kojeg je uputio “Žurnalu” (u kojem nije opovrgao niti jedan od navoda tog portala) napisao je kako je Edina Gačanina “prvi put vidio 1994. godine kao desetogodišnjaka i sina moje prijateljice”. Nakon toga ga je, tvrdi, vidio samo jednom.

 • Kada se Edin Gačanin počeo baviti narko-biznisom nije poznato, kao ni to zašto se o njegovim poslovima ništa nije znalo sve donedavno. Dugo se nije znalo ni čime se u inozemstvu bavi Gačaninov komšija iz Boljakovog David Cufaj, sve dok nije prije dvije i pol godine uhapšen u Peruu dok je, kako je tvrdila tamošnja policija, “pripremao isporuku dvije tone kokaina koja je prekookeanskim brodom trebala biti prebačena u Belgiju”. Vrijednost zaplijenjene droge na evropskom tržištu iznosila bi oko 175 miliona dolara, kazali su peruanski policijski inspektori.

  David Cufaj, čiji su roditelji prije rata doselili u Sarajevo sa Kosova, bio je do odlaska u inozemstvo relativno uspješan bokser, bez ozbiljnijeg kriminalnog iskustva. Napustio je BiH nakon teže ozljede koja ga je udaljila iz ringa. Sve do hapšenja u Peruu često je dolazio u posjetu roditeljima koji još uvijek žive u Boljakovom. Njegovi poznanici tvrde kako je upravo Cufaj tokom svojih posjeta zavičaju uspio vrbovati svog komšiju i prijatelja Smaila Šikala sa kojim je zajedno trenirao u Bokserskom klubu “Novi Grad” da mu se pridruži u poslovima kojima se bavio. Šikalo, kojeg u Boljakovu pamte kao pristojnog, lijepo odgojenog i mirnog mladića (koji je dobio ime po svom rahmeli amidži, legendarnom heroju sa Žuči) je, na zapepaštenje onih koji ga poznaju, uhapšen počekom ove godine u peruanskom gradu Truhuljo. U policijskoj akciji uhapšen je zajedno sa dvojicom Peruanaca dok su se spremali da tonu i pol kokaina prebace u Evropu. Cufaj na slobodi u Peruu čeka početak suđenja.

 • Dvojica državljana Bosne i Hercegovine, David Cufaj i Smail Šikalo, komšije iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, u razmaku od nepune dvije godine “pali” su gotovo na isti način u istoj državi, Peru, dok su pripremali transport droge ukupne vrijedosti blizu 300 miliona dolara na evropskom narko-tržištu, a da niko ova dva događaja nije dovodio u vezu! Zapravo jeste, ali očito pogrešnu vezu: Cufaja i Šikala se povezivalo sa zloglasnim klanom “Amerika” kojeg je godinama kontrolirao Srbijanac Zoran Jakšić kojeg je sud u Peruu osudio na 20 godina zatvora kao šefa i financijera mreže krijumčara kokaina iz ove latinoameričke države. Po svemu sudeći, momci iz Boljakovog radili su za jedan drugi narko kartel, “Dino i Tito”, na čijem se čelu nalazi njihov komšija Edin Gačanin. Do sada nema dokaza da je ovaj sarajevski klan bio i na koji način povezan sa sličnim kriminalnim organizacijama sa prostora bivše Jugoslavije, poput najjačeg od svih-kartela Darka Šarića, narko kralja kojem se sudi u Srbiji. Treba podsjetiti da je i Šarić novac zarađen prodajom droge oprao kupujući desetine i stotine firmi u Srbiji i Crnoj Gori, zemljište, hotele, restorane, a financirao je i nogometni klub iz rodnih Pljevalja.

  Ko je Edin Gačanin

  Edina Gačanina, kako tvrdi portal “Žurnal”, tokom, njegovih boravaka u Sarajevu osiguravali su policijski specijalci, kojima je on svojevremeno donirao skupocjenu policijsku opremu. Njegove komšije iz Boljakovog tvrde da ga nisu viđali, kao ni njegovog brata Ervina, u zadnje dvije-tri godine, koliko je proteklo od smrti njegovog oca Miralema, imućnog čovjeka koji je bio vlasnik šlep-sužbe. U njihovoj porodičnoj kući sada živi Miralemova sestra, koja je, tvrde poznanici, također duže vrijeme boravila u Holandiji. Prema navodima “Žurnala”, u poslove oko pranja novca stečenog trgovinom narkoticima uključen je Edinov rođak Mirza Gačanin. U jednom dokumentu koji je u posjedu istrage firma “ES Tech d.o.o.” koja je uključena u pranje novca klana “Dino i Tito” ovlašćuje Mirzu Gačanina da može upravljati i raspolagati skupocjenim vozilom marke “Porsche”, tip “Macan” proizvedenim ove godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,