Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako specijalci FUP-a hapse članove terorističke organizacije

U emisiji ‘Slučajevi-X‘ ekskluzivno je prikazana taktičko-pokazna vježba Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije koja je izvedena na Dan policije u Federaciji.

Naime, riječ je o hapšenju i stavljanju pod zakonitu kontrolu članova terorističke organizacije. Ovakav vid vježbe je rezultat svakodnevnog treninga, snage, izdržljivosti, visoke spremnosti i načina života, a sve to posjeduju pripadnici Specijalne policijske jedinice FUP-a.

Prema scenariju vježbe policijske agencije sa područja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, prikupili su kriminalističko-obavještajne podatke te su identificirali i locirali pet lica koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela – terorizma. Predmetna lica su naoružana vatrenim naoružanjem – puškama, te posjeduju minsko-eksplozivna sredstva.

Policijski službenici Specijalne policijske jedinice FUP-a će području, kao i objektu u kojem se nalaze teroristi prići dinamično, što prije svega podrazumijeva uvježban i siguran način kretanja po tlu ili kroz stambene objekte, kako bi se osigurala sigurna zona na pravcu kretanja policijskih službenika.Prostor intervencije je stavljen pod blokadu, te uz podršku helikopterske jedinice i snajperskih timova, pripadnici SPJ FUP-a će u sinhronizovanom djelovanju vertikalnim spuštanjem iz helikoptera, prići prostoru intervencije do objekta, dok će drugi timovi korištenjem specijaliziranih borbenih vozila, te odvraćanjem pažnje teroristima uz upotrebu posebnih minsko-eksplozivnih naprava izvršiti upad u objekat, kako bi se uhapsile osobe koje se nalaze kako u objektu tako i u putničkom motornom vozilu.

“Ovom vježbom pripadnici Specijalne policije jedinice FUP-a još jednom su iskazali svoju vrhunsku spremnost, obučenost, opremljenost i odlučnost, da se u svakom momentu stave na raspolaganje građanima Bosne i Hercegovine na očuvanju naše sigurnosti.

Ova impozantna jedinica „specijalaca“ Federalne uprave policije stoji uspravno na temelju naše državnosti, i njihov patriotizam, snaga i profesionalizam su nemjerljivi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,