Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kajak se prevrnuo na opasnom mjestu: Uspješni bh. alpinista Armin Gazić stradao u Neretvi

Preuzmite sliku

U nesreći koja se danas dogodila nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi stradao je Armin Gazić, potvrdio je za N1 predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH Zdenko Marić.

“Kajak se prevrnuo na opasnom mjestu. Bilo je zahtjevno doći do njega. Tijelo je bilo zaglavljeno u kajaku prikovano vodom uz stijenu. Pretpostavljamo, možda je glavom udario u stijenu i nije se uspio izvući”, rekao je Marić, i dodao da su dvoje ljudi koji su bili sa njim u pratnji uspjeli isplivati.

“Imali su sreće, on, nažalost, nije. Sumnjali smo da je tako bilo, da je ostao zaglavljen u čamcu, i potvrdilo se. Iskorištene su sve mjere predostrožnosti da se ne desi novi incident”, kazao je Marić.

Istakao je da u ovakvim nesrećama ne mogu izvući ni oni koji su najspremniji.

“Prije par godina se utopio i alpinista u Miljacki gdje je voda do pasa, a koji je bio u rangu Armina, ali ovaj u mnogo težoj situaciji”, kazao je Marić.

Akciju spašavanja vodio je Goran Mitrić iz ISS Mostar, a sudjelovali su i spašavatelji ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina.

Armin Gazić bio je uspješni bh. alpinista. Osvojio je neke od najopasnijih vrhova širom planete. Prije nekoliko godina preživio je težak pad na Prenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje