Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan zatvorenik državu dnevno košta više od 100 KM, višestruk značaj kućnog zatvora

Preuzmite sliku

Više od stotinu maraka državu dnevno košta jedan zatvorenik. U tu cijenu ne spada njegova zdravstvena njega ni brojni drugi nepredvidivi troškovi.

O ovoj temi priču je radila ekipa „Slučajeva X“.

Zbog čega bi to lice korsitilo sve te usluge koje su enormno skupe kada tu istu aktivnost može da uradi kući uz određene dodatne aktivnosti koje će u ovom slučaju KPZ Sarajevo, odnosno svi KPZ-ovi u Federaciji realizovati.

Sada je to smanjeno na 22 marke. Osim ekonomskog, značaj kućnog zatvora je višestruk. Oslobađa se određeni broj prostorija unutar KPZ-a Sarajevo za izdržavanje mjere pritvora – pojasnio je Faruk Zubčević,direktor KPZ-a Sarajevo.

Smatram da je ovo revolucija i da Federalno misnistarstvo pravde ovim korakom izmjene ZKP-a čini veliki, enormno veliki korak u smislu, kao što sam rekao ekonomičnosti , a na neki način KPZ Sarajevo ako i svi KPZ-ovi će poduzeti dodatne aktivnosti zajedno sa nadležnim policijskim strukturama kako bi realizacija mjere pritvora bila onakva kakva je u zatvorima poluotvorenog, odsnono zatvorenog tipa.

Sve počinje kada osuđenik dobije uputni akt za izdržavanje kazne. Tada se javlja u KPZ Sarajevo.

Imamo prijem , odjel koji je zadužen za matičnu evidenciju i ispitivanje ličnosti – Dakle osuđena osoba dolazi tu, vrši se obrada . Uzima se socijalna anamneza, podatci koji su nam potrebni za izdržavanje zatvora – pojašnjava Zijad Gušić, matična evidencija u prijemnom odjeljenju KPZ Sarajevo.

Lice dobije datum javljanja za izdržavanje kazne zatvora i onda stupa na izdržavanje kazne zatvora . Ovdje je matična evidencija, vrši se upis u matičnu evidenciju i formira se dosije osuđenog lica – kaže Jasmin Taraniš, pomoćnik direktora za tretman osuđenika, i dodaje da nakon obrade u matičnoj evidenciji dolaze kod njega.

Ostatak članka možete pročitati OVDJE, a video prilog pogledati u nastavku: 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje