Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Rendić osuđen na pet godina zatvora jer je oteo poslovni prostor i stan u centru Tuzle

Preuzmite sliku

Općinski sud u Tuzli osudio je Jasmina Rendića (35) iz Tuzle na pet godina zatvora zbog krivičnog djela iznude. Njegov branilac uputio je Kantonalnom sudu u Tuzli žalbu, koja je odbijena, čime je prvostepena presuda postala pravosnažna, a Rendić ostao iza rešetaka u KPZ-u Zenica. 

U obrazloženju presude navedeno je da je Rendić počinio krivično djelo iznude kojim je zaposjeo tuđu imovinu, stan i poslovni prostor u centru Tuzle.

Dao kaparu

U optužnici Tužilaštva TK navedeno je da je Rendić 23. novembra 2012. godine Nuri Lauper na ime kapare za kupovinu stana površine 93,47 metra kvadratna i poslovnog prostora od 181,56 metara kvadratnih isplatio 20.000 švicarskih franaka ili 32.395 KM. Kupoprodajni ugovor Rendić i Lauper sklopili su 29. novembra 2012., a ugovorena pretkupoprodajna cijena stambenog objekta i poslovnog prostora iznosila je oko 400.000 KM.

Rendić je, kako se navodi u optužnici, uvjerio Lauper da je ozbiljan kupac i da ima namjeru isplatiti iznos. Tokom dogovaranja predložio je da joj pokaže jedan manji stan u zgradi “Cipelići”, s obzirom na to da se ona ranije raspitivala za njega. U večernjim satima 17. marta 2013. Rendić sa svojim BMW-om dolazi po Nuru i s njom se odvozi u smjeru naselja Irac, gdje u njegov automobil ulazi mlađa muška osoba koja je, navodno, trebala pokazati stan.

Kada je Nura shvatila da se voze u suprotnom smjeru, Rendić joj je s vozačevog mjesta rekao da „zaveže”, a u vožnji se prepirao s muškarcem koji je ušao u automobil. Na neosvijetljenom dijelu puta od naselja Krojčica do Živinica, Rendić je muškarca istjerao napolje, a iz kasete između sjedišta izvadio pištolj, stavio crnu rukavicu i izašao napolje.

Nakon kraće prepirke vratio se u automobil i gurnuo pištolj u Nurine ruke, rekavši joj: “Sad si ti ubica, tvoji otisci su na pištolju.” Rendić se prethodno raspitao kako izgleda Nurin sin, koji je u Švicarskoj i kojeg nikad uživo nije vidio, te joj je rekao da mu on duguje 100.000 eura. Pitao ju je “koliko vrijedi njen život”, “koliko vrijede životi njene djece”… Tvrdio je da ima svoje ljude u Švicarskoj, koji prate njenog sina i koji će ga ubiti ako ona postupi suprotno od njegovih naređenja.

Prijetnje i strah

Uznemirena Nura molila ga je da je ne ubije, da joj ne dira djecu, nakon čega je Rendić izvadio papir formata A4 s priznanicom na kojoj je pisalo da je isplatio cjelokupan iznos kupoprodajne cijene za stan i poslovni prostor.

Rendić je zahtijevao od Nure da to potpiše, što je ona i učinila, nakon čega su se odvezli ka naselju Kiseljak. Na neosvijetljenom dijelu puta Nuri je rekao da narednog dana dođe kod notarke Azre Koval radi potpisivanja kupoprodajnog ugovora, zaprijetivši joj da ne smije pobjeći jer neće naći živu svoju djecu.

Narednog dana, 18. marta 2013. godine, Rendić zaključuje kupoprodajni ugovor s Nurom Lauper, kojim je ugovorena kupoprodajna cijena za namješten stan i poslovni prostor u iznosu 402.000 KM.

Zbog prijetnji izrečenih noć prije i straha za svoj život i život svoje djece, Nura Lauper izjavila je pred notarkom da joj je Rendić isplatio cjelokupan iznos kupoprodajne cijene stana i poslovnog prostora na ruke. Rendić je potom ušao u posjed namještenog stana i poslovnog prostora i na kriminalan način pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu 525.429 KM.

Potjernica iz Afganistana

Ime Jasmina Rendića bosanskohercegovačkoj javnosti postalo je poznato 2010. godine kada je zbog Interpolove potjernice iz Afganistana uhapšen u susjednoj Srbiji i u zatvoru u Sremskoj Mitrovici proveo 321 dan.

Afganistanci su raspisali potjernicu za Rendićem zbog navodne krađe dragulja u jednoj tamošnjoj zlatari, što nikad nije dokazano. U njegovo oslobađanje iz zatvora u Sremskoj Mitrovici uključili su se tadašnji ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, Fondacija “Istina, pravda, pomirenje”, a Rendić je pušten na slobodu u martu 2011. Dvije godine kasnije počinio je iznudu.

Koristio objekte

Presuda Općinskog suda u Tuzli donesena je krajem decembra 2016., a njena pravosnažnost potvrđena je odlukom Kantonalnog suda u Tuzli. Rendić je 2013. do pravosnažnosti presude koristio stan i poslovni prostor Nure Lauper u centru Tuzle, a njegov čin prevare šokirao je građane Tuzle, objavio je Dnevni avaz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,