Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Iznuda u Sarajevu: Maloljetnika natjerali da izmisli dug za drogu kako bi mu od oca iznudili 60.000 KM

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nidala Hirkića, Denisa Bezeka, Murisa Filana, Bakira Bahtijarevića, Kemala Zahirovića i Amina Šehovića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom iznuda.

Optužena grupa se tereti da je sa još tri maloljetne osobe, tokom januara i februara 2022. godine prijetila A.A. da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM. Najprije su naredili maloljetniku da predstavi svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom droge, tačnije, da je stvorio dugove prema dobavljačima droge u iznosu od 30.000 KM.

Nakon što je A.A. u strahu za svoj i život svoje porodice, došao na mjesto gdje su otpuženi zahtijevali, jedan od njih mu je prislonio pištolj na potiljak i tražio da preda novac. Oštećeni je tada predao kovertu u kojoj se nalazilo 10.000 KM da bi nedugo nakon toga predao još 20.000 KM.

Početkom februara, optuženi su ponovno kontaktirali A.A i tražili još 30.000 KM i novu iznudu dogovaraju 10. februara 2022. godine na parking prostoru u blizini stadiona Asim Ferhatović. Maskirani i s fantomkama na glavi, uzimaju od oštećenog još 10.000 KM i uz prijetnju pištoljem ugovoraju isplatu preostalih navodno dugovanih 20.000 KM.

Nakon toga je uslijedilo hapšenje optuženih od strane policijskih službenika MUP-a KS.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje šest svjedoka, jednog vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i više od 60 materijalnih dokaza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,