Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz tri firme izuzeta dokumentacija o nabavci autobusa na plin

Preuzmite sliku

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po naredbi Kantonalnog suda Tuzla pripadnici Federalne uprave policije su jučer privremeno izuzeli ogromnu materijalnu dokumentaciju iz firme Junuzović Kopex Lukavac, Gradskog i prigradskog saobraćaja (GIPS) Tuzla i KJKP Gras Sarajevo, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

“Dokumentacija se vezuje za kupovinu rabljenih autobusa na plin koje su firme Junuzović kopex i GiPS Tuzla tokom 2016. i dio 2017. prodale firmi Gras Sarajevo i jedan dio tih autobusa Sindikalnoj organizaciji Samostalnih sindikata radnika komunalne privrede Federacije BiH”, kazao je Feni glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Dodao je da se “radi o nabavci većeg broja polovnih autobusa na plin, odnosno jedan dio je nabavljen i prodat u 2016. a veći dio tokom 2017. godine”.

“Tužilaštvo vodi i vrši provjere zakonitosti uslova te kupo-prodaje sa Federalnom upravom policije. Provjerava se pod kojim uslovima je došlo do nabavke i prodaje tih autobusa i utvrđuje se da li postoje određene nezakonitosti u vezi s njihovom nabavkom i prodajom” kazao je Arnautović.

Po njegovim riječima, nakon dostavljanja dokumentacije postupajući tužilac će izvršiti analizu te utvrditi da li je bilo određenih nezakonitosti u vezi s tim i da li je postupano u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH.

Arnautović pojašnjava da su preduzeća Junuzović kopex iz Lukavca i GIPS Tuzla autobuse iz inostranstva nabavljala i prodavala “Gras-u” Sarajevo, a jedan dio je kupio Samostalni sindikat radnika komunalne privrede FBiH.

“Tokom istrage bit će utvrđeno odakle su došli ti autobusi, te tačan broj autobusa”, kazao je Arnautović dodavši kako se radi o više od 30 autobusa koji su predmet istrage. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje