Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest zatvorenika KPD Zenica: “Ko hoće nek radi, ja samo znam pljačkati”

Preuzmite sliku

Ale Bečkanović iz Cazina još u djetinjstvu dolazi u sukob sa zakonom. Višestruki je povratnik u činjenju krivičnih djela, a zbog delikventnog ponašanja, sud ga još kao 15-godišnjaka upućuje u Zavod za odgoj muške djece i omladine.

Zbog grešaka, Ale je veći dio života proveo iza rešetaka, a provest će još 5 godina. Trenutno izvršava zatvorsku kaznu u KPZ Zenica.

“Ja sam dijete koje je odraslo može se reći bez oca i majke. Od prvog razreda osnovne škole sam po ulici. Počeo sam kao dijete krasti po marketima i trgovinama. Nisam htio ići u školu, bježao sam od kuće. Eh onda su nakon sitnih krađa po marketima počele krađe i provale po kućama, radnjama. Sve što se moglo zaraditi i prodati, krao sam”,

Zbog delikventnog ponašanja, sud tada 15-godišnjeg Aleta upućuje u Zavod za odgoj muške djece i omladine.

“Tu sam bio oko dvije godine. Pustili su me iz Doma da sebi izvadim ličnu kartu i toga dana sam napravio krivično djelo razbojništva, te sam pobjegao u Cazin. Kada sam potrošio ukradeni novac, ponovo sam se vratio u Dom, a onda su me zbog težine krivičnog djela stavili u samicu, pošto sam to uradio na dopustu. ”

Bečkanović kaže da sve do dolaska u Dom nije nikada nikakve droge probao, kao ni činio tako teška krivična djela.

“Dolaskom u Dom vidio sam da svi uzimaju nekakve droge, pljačkaju, kradu, čine razbojništva. Na početku je bilo dobro. Imao sam obrok, garderobu, te sam se i školovao. Ali, pošto sam ja bio sam, a njih 10 oko mene se drogiraju, morao sam i ja probati.”

Umjesto prihvatanja programa resocijalizacije, Ale niže krivična djela zbog kojih prvi put ide u zatvor u kojem je proveo 14 mjeseci. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje