Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest zatvorenika Armina Pandžića: Kad izvadim pištolj i kažem pljačka padali su u nesvijest

Preuzmite sliku

Armin Pandžić iz Visokog više od pet godina nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ-u Zenica.

“32 djela, pljačke. S pištoljima i tih stvari koje sam radio” – njegove su riječi.

Još kao maloljetnik ulazi u svijet kriminala, a do dvadesete već nakuplja 32 krivična djela. Toliko ih je barem policija rasvijetlila. U periodu prije upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne, Armina je policija više puta sumnjičila, hapsila i istraživala zbog pljački, svoju ispovijest ispričao je za Slučajeve X.

“Puštali su me iz istrage . Bio sam dva, tri mjeseca i puste me . Hapse, puste pa onda privode . Daš izjavu u MUP-u…jesi uradio to? Jesi, pa te pusti. Zatvori te 24 sata pa te pusti na slobodu sutra dan pa poptišeš izjavu da si napravio da te ne zatvore pd istragom . U međuvremenu ti si nastavio? Nastavio istim putem . Nisam razmišljao” – kaže Armin.

Olako je sve shvatao jer bi se svaki put nakon priznanja našao na slobodi. Međutim, nije pomišljao na sudske procese koji bi nakon istrage uslijedili.

“Znači vidio sam šta je zatvor . Bio sam pod istragom al ja opet nisam shvatio . Tri mjeseca reko haj neće se nakupiti i kad sam trebao osam godina dobiti.” – ističe on.
Tada shvata ozbiljnost situacije. Shvata da mu prijeti višegodišnja robija. Međutim, bilo je kasno.

“Što nisam slušao roditelje svoje . Išao sam loše društvo, droga i to . Eh kad sam počeo po sudovima i to….davali su mi osam godina . E onda kada sam malo više nakupio tih djela kao maloljetnik, prije 18 godina , al ono maloljetnik pa ne može . Kada sam napunio godine i do 20-te svoje godine nakupio sam djela. Nešto haj dokaži, nešto nisu mogli i tako da se to vrtilo jedno dvije godine dok nisam zgalibio kako treba . I kad sam rekao majci svojoj da sam 6 godina ona je pala u nesvijest i onda sam tek počeo shvatati šta su roditelji – prisjeća se Armin.

A dok nije shvatao šta su roditelji, radio je sve i svašta. Pljačkao je od stanova do trgovina.

“Uletiš gdje se može pobjeći, gdje se može uraditi . Neka cura radi, dođeš , ona ako treba zatvoriti u 23 ti dođeš u deset do jedanaest , uletiš i kažeš ovo je pljačka . Imao sam slučajeva gdje su pale al nisam nikad gledao da uvrijedim, da ozlijede nanesem. To nisam htio nikad u životu. Znači sad da povrijedim curu da je udarim ili nešto . To nisam dopuštao sebi.
Ipak, svjestan je da su sve te radnice doživjele traumu, da imaju posljedice.”

“Padne od straha u nesvijest jer kad ti pištolj neko izvadi to je slučaj i za srčanog i za sve neke probleme i posljedice koje imaju sad te osobe. Ružno je doći i reći pljačka. Imam i ja porodicu . Imam majku, imam sestru i ružno je kad priđeš ženi u radnji i kažeš ovo je pljačka, a to je naziv drumskog razbojništva i tako da se kajem – govori on.
To se ne isplati u životu. Došao sam ovdje sa dvadeset godina . Dvadesetšest sam napunio godina ovdje i kajem se i teško je to ispričati . Iz fine sam porodice , ali sma ja taj bio koji sam im nanio pakost i sramotu i sve.

Ostatak objave pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje