Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispitani policajci u Mostaru: Zbog zlostavljanja u službi prijeti im pet godina zatvora

Preuzmite sliku

Dvojicu policijskih nasilnika, koji su prije deset dana pretukli mladića u centru Mostara, ispitali danas pripadnici Federalne uprave policije, a kantonalno tužiteljstvo ih tereti za zlostavljanje u službi zbog čega mogu biti osuđeni na oet godina zatvora. 

Policijski službenici Armin Vrače i Jusuf Penava dali su iskaz u prostorijama Federalne uprave policije koju je kantonalno, hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo angažovalo za provođenje dijela istrage.

Kantonalni tužitelj Spomenko Jukić potvrdio je medijima da je formirao kazneni predmet zbog policijskog nasilja te da uskoro očekuje izvještaje Federalne uprave policije nakon čega će odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka.

“Izvještaje još nije dostavljeno jer se očekuju još određeni podaci. Očekujem da će policijsko izvještaje biti uskoro dostavljeno”, rekao je Jukić.

Dodao je kako će nakon toga saslušati policajce Vraču i Penavu. Njima se na teret stavlja kazneno djelo zlostavljanja u službi zbog čega, ako budu osuđeni mogu dobiti zatvorsku kaznu od tri mjeseca do pet zatvora.

Policijski djelatnici Armin Vrače i Jusuf Penava suspendirani su odmah nakon što je objavljen video zapis kako premlaćuju Slavena Blaževića u centru Mostara, iako se on uopće nije opirao.

Zbog ovoga policijskog nasilja održani su protesti, a Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona naložila je hitno imenovanje vršitelja dužnosti direktora policije u žkantonu, ali i drugih policijskih tijela kako bi protiv njih mogao biti pokrenut i postupak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje