Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Granični policajac dobio otkaz zbog 20 eura mita

Stegovno povjerenstvo za policijske službenike Granične policije BiH donijelo je rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Postrojbe granične policije Brčko Raju K..

Kako je saopćeno iz Granične policije BiH, tri hrvatska državljanina u vozilu Audi A5 pokušala su s hrvatskim ličnim kartama 16. 3. 2020. godine ući u BiH preko međunarodnog graničnog prijelaza Brčko.

Rajo K., koji je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH, kazao im je da ne mogu prijeći granicu i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu putnu ispravu Bosne i Hercegovine te da zbog neposjedovanja pasoša Bosne i Hercegovine moraju platiti kaznu u visini od 300 maraka.

Državljani Republike Hrvatske zatražili su nazad svoje dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, a na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u vozačeve dokumente stavila je 20 eura, koje je policijski službenik uzeo te im omogućio prelazak državne granice.

Tim je granični policajac počinio teže povrede službene dužnosti, postupio je suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH i prekršio odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje