Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

FUP uhapsio Seada Žilu: Sumnjiči se za prevare u visini od oko 45.000 maraka

Preuzmite sliku

Prije nekoliko mjeseci istragu protiv Žile je vodilo Tužilaštvo BiH u vezi sa nabavkom medicinske opreme za Vladu Slovenije

Policijski Službenici Federalne uprave policije dana 28.10.2020. godine, provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona, te Naredbi Općinskog suda Živinice, izvršili su pretresanje poslovnih prostorija privrednog subjekta „Windsor Group“ d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama, zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba istog počinila  produženo krivično djelo “Prevara u privrednom poslovanju” Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz Uprave policije FBiH.

Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem navedenog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. „Windsor Group“, inicijala Ž.S. (1963.), lišen slobode.

Naime, lišeni slobode Ž.S. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 01. septembra do 29. oktobra 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu, a pri tome se lažno predstavljajući kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uslove da kupac iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio uplativši na račun firme „Windsor Group“ novčani iznos od 14.000 KM. Predmetna CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za njenom isporukom, te je tako osumnjičeni pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

Isto tako, osumnjičeni Ž.S. je početkom marta 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz  Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu veće površine sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM, nakon čega je kupac u periodu od 16. aprila do 10. juna 2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjenu za dio novca  mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 Eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru istu isporučiti, na koji način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predato na dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu Tuzlanskog Kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Obzirom da se radi o osobi koja je povratnik u izvršenju krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju te da postoje indicije da je moguće da je prevarama oštetio i druga fizička ili pravna lica, pozivamo građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla Federalne uprave policije ili Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog Kantona ukoliko su oštećeni od strane imenovanog.

Inače, radi se o Seadu Žili, direktoru kompanije Windsor Group. Prije nekoliko mjeseci istragu protiv njega i komapnije Windsor Group vodila je i SIPA, odnosno Tužilaštvo BiH, također zbog prevare, a u vezi sa nabavkom zaštitnih rukavica i druge medicinske opreme koju je nabavljala Vlada Slovenije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,