Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

FUP uhapsio Harisa Pendića zbog prijetnji preko Youtubea

Preuzmite sliku

Policijski službenici Federalne uprave policije od 20. 01. 2021. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju lica i krivičnog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, počinjenog na štetu novinara portala iz Širokog Brijega.

U sklopu navedenih aktivnosti, 20. 01. 2021. godine službenici Federalne uprave policije su uhapsili osobu iz Mostara inicijala H.P. (1994.), zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičnog djela, na način da je putem Youtube kanala upućivao ozbiljne prijetnje po život i tjelo novinaru navedenog portala.

Imenovani je od ranije poznat policijskim organima zbog istih ili sličnih krivičnih djela, a protiv istog je ova Uprava policije već ranije podnijela Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Izvještaj o izvršenim krivičnom djelu.

Obzirom da je osumnjičeni nakon podnošenja Izvještaja ponovo, a unazad pet dana nastavio na sa prijetnjama istom novinaru, te nakon što je Udruženje novinara BiH podnijelo prijavu ovoj Upravi policije, prikupljeni su materijalni dokazi na osnovu kojih je osumnjičeni H.P. uhapšen 20. 01. 2021. godine, te je nakon kriminalističke obrade 21.01.2021. godine predat nadležnom Tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Od strane nadležnog Suda, a na Zahtijev postupajućeg tužitelja osumnjičenom H.P. je određena mjera pritvora od 24 sata.

Službenici Federalne uprave policije će danas postupajući po Naredbi Općinskg suda u Mostaru izvršiti pretres kuće koju koristi osumnjičeni na području općine Mostar.

Podsjećamo, Pendića su pripadnici SIPA-e uhitili u maju prošle godine zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a zbog prijetnji koje je uputio kardinalu Vinku Puljiću i to nakon održane mise blajburškim žrtvama u Sarajevu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje