Utorak, 1. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dokazi protiv specijalaca optuženih za krađu vijeka čuvani (ne)zakonito

Odbrana optuženih za krađu oko 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška tvrdi da su dokazi koji su izuzeti za DNK analizu čuvani nezakonito, dok iz Tužilaštva odgovaraju da je sve urađeno po zakonu.

Kao primjer, odbrana je u Okružnom sudu Banjaluka jučer navela činjenicu da je postupajući tužilac te dokaze uzeo u petak, 2. oktobra 2015. godine, a na Biološki fakultet u Beograd poslati su tek 5. oktobra, u ponedjeljak.

“Zašto su dokazi uzeti u petak te čuvani u Tužilaštvu tokom vikenda? To je nezakonito, to tako ne može”, poručila je Jasminka Jovišević, advokat civila Olega Bande (33) te bivših specijalaca Vladana Malića (35) i Gorana Paraša (30), koji su, zajedno s njihovim nekadašnjim radnim kolegom Aleksandrom Popovićem (32) optuženi za pljačku koja se odigrala 22. septembra 2015. godine.

Sa druge strane, tužiteljka Živana Bajić naglasila je da zakon nije prekršen niti je prekinut lanac izuzimanja i čuvanja dokaza i slanja na vještačenje.

“Ti predmeti su izuzeti 2. oktobra 2015. godine. Tada je bio petak, a dokazi su odmah prvi radni dan poslati na vještačenje. Za sve je to sačinjena i službena zabilješka. Također, prema nalazu vještaka Dušana Keckarevića može se zaključiti da su dokazi dostavljani zakonito i da nisu otvarani”, rekla je Bajićeva.

Bilo je još zanimljivih situacija danas u sudnici. Advokati Bande, Malića i Paraša ustvrdili su da je Olga Pantić, predsjednica Sudskog vijeća, potpisala određene naredbe nakon potvrđivanja optužnice, čime je, kako kažu, prekršila zakon te su predložili da se razmatra izuzeće Pantićeve.

Joviševićeva je pojasnila da se radi o naredbi od 10. juna 2016. kojom Sud potvrđuje prijem dokaza po njihovom povratku sa DNK vještačenja s Biološkog fakulteta u Beogradu.

“Predsjednica Sudskog vijeća je predmete primila nakon potvrđivanja optužnice, kada joj je predmet dodijeljen, a to nije smjela po zakonu”, rekla je Joviševićeva.

Iz odbrane optuženih poručili su da oni ne zahtijevaju da se sudija izuzme, već da ukazuju na propuste, pa da je na potezu sud, koji sam treba da odluči.

Sud je i odlučivao – uslijedila je pauza, na kojoj je odbijeno izuzeće Pantićeve. Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak.

U prvostepenom postupku, u maju prošle godine, bivši specijalci osuđeni su na po 11, a civil je dobio devet godina robije za pljačku vijeka, kako je mnogi zovu, a koja se odigrala 22. septembra 2015. godine.

Vrhovni sud RS je, ipak, uvažio žalbe odbrane, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje, tako da su njih četvorica vraćeni u optuženičke klupe Okružnog suda u Banjaluci. (Nezavisne novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,