Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Devet osumnjičenih iz Kladnja predato u nadležnost Tužilaštva TK

Preuzmite sliku

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je nakon kriminalističke obrade dostavio Tužilaštvu TK izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao u nadležnost 9 osoba iz Kladnja koje su osumnjičene za više krivičnih djela (teške krađe, krađe, šumske krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivotvorenje isprave) koja su počinili u peiodu 2020. i 2021. godine na području Kladnja i drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Dio osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove , muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

Također, šest osoba je osumnjičeno da su počinili dvije veće šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini u iznosu većem od 70.000 KM.

Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i 2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin (speed) na području Kladnja, Tuzle i Olova.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva i MUP-a TK, provedene u saradnji sa MUP-om Zeničko-dobojskog kantona, po naredbi Općinskog suda Živinice su jučer obavljeni pretresi na većem broju lokacija na području TK i istovremeno ZE-DO Kantona. MUP TK je lišio slobode 12 osumnjičenih, te su nakon kriminalističke obrade tri osobe puštene da se brane sa slobode.

Prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, određena količina opojne droge, kao i oružje, municija, novac i drugi predmeti. U narednom periodu će se obaviti potrebna vještačenja.

Protiv osumnjičenih je otvorena istraga i danas će biti ispitani u Tužilaštvu. Nakon ispitivanja postupajući tužioci će nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene.

Istraga će u narednom periodu vjerovatno za određene osobe biti proširena i na druge radnje izvršenja krivičnih djela.

Više informacija ćemo biti u mogućnosti prezentirati nakon ispitivanja osumnjičenih i stavljanja prijedloga za određivanje pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje