Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Detalji optužnice: Kako je “Remontmontaža Tuzla” oštećena za oko 890.000 KM

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Ibrahima Brkanića (66) i Zijada Blekića (56), obojica iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom se terete da su kao odgovorne osobe u firmi “Remontmontaža” d.d Tuzla, Brkanić kao direktor, a Blekić kao predsjednik Nadzornog odbora i Skupštine Društva i kao osnivač i suvlasnik Brokerske kuće “Eurohaus” d.o.o Sarajevo, po prethodnom dogovoru da zajednički djeluju i iskoriste svoj položaj poduzimali niz radnji na štetu Remontmontaže Tuzla, a kako bi firmi Eurohaus pribavili nepripadajuću imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da, suprotno odredbama Pravila upravljanja dioničkim društvima u FBiH i Statutu Remontmontaže, u periodu od marta 2009. do aprila 2011. godine, nakon što je Remontmontaža zaključila namjenski ugovor o kreditu a novac je trebao biti iskorišten za investiranje u obrtna sredstva, ova sredstva nisu iskorištena u tu namjenu, nego su prenesena na pravno lice Eurohaus bez ikakvog pravnog osnova.

Postupajući u namjeri da oštete Remontmontažu, optuženi su zaključili više ugovora o pozajmici između ova dva pravna lica bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi Remontmontaža, te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku a niti kasnije.

Tako su firmi Eurohaus pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili Remontmontažu Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje