Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Detalji dvostrukog ubistva u Živinicama: Mještani strepili od Antunovića, prijetio im i napadao ih

Preuzmite sliku

Ivica Antunović (45), počinitelj jučerašnjeg dvostrukog ubistva u Gornjim Živinicama, gdje je pod još neistraženim okolnostima i nejasnim motivima nožem ubio rođaka Iliju Antunovića (55), a potom i komšinicu Maru Tadić (72), nezaposlena je i bolesna osoba liječena na Klinici za neuropsihijatriju u Tuzli, saznaje Fena.

Komšinica Ružice i Marijana Antunovića, ubicinih roditelja, kazala je da je Ivica Antunović bio opasan po okolinu i da su komšije izbjegavale susrete s njima.

 • – Mnogima je prijetio iz samo njemu poznatih razloga, neke je napao i to policija zna. Svi su ga izbjegavali. Nije radio, psihički je bolesnik, a prije dva mjeseca pušten je iz bolnice u Tuzli – kazala je u razgovoru za Fenu sumještanka, čiji je muž u rodbinskim vezama sa obitelji Ivice Antunovića, a koja je željela ostati anonimna.

  Ivica Antunović je nakon kraće svađe na lokalnom putu, jučer u popodnevnim satima, napao i nožem izbo rođaka Iliju Antunovića, a potom se vratio u kuću Mare Tadić, ubivši je istim nožem.

  – Svi smo zgroženi ubistvima, posebno Mare Tadić, koja je bila njihova komšinica i kućna prijateljica i nikada nisu bili u svađi – rekla je sagovornica za Fenu.

  Ivicu Antunovića noćas oko 1.30 sati pripadnici OKP MUP-a TK i PU Živinice pronašli su skrivenog u blizini obiteljske kuće. Priznao je oba ubistva, ali motivi nisu saopćeni.

 • Kako Tuzlanski.ba saznaje od komšija, Ivica Antunović se nakon krvavog pohoda krio u obližnjoj šumi, gdje ga je policija i pronašla.

  U razgovoru sa našim novinarima komšije su kazale kako je Antunović više puta bio pacijent Klinike za psihijatrijske bolesti UKC-a Tuzla, a posljednji put u avgustu mjesecu kada je fizički napao svog oca.

  Također, ističu da je bilo za očekivati da će se kad-tad nešto veliko dogoditi, ali nisu mogli ni slutiti da će ishod svega biti dvostruko ubistvo.

  Slučaj podsjeća na sličan, mada po posljedicama tragičniji događaj od prije deset godina, kada je u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, pravi masakr počinio psihički rastrojeni Tomislav Petrović, u to vrijeme također 45-godišnjak.

  Podsjećanja radi, Petrović je u zaseoku Trstje u Gornjoj Lipnici, ujutro oko šest sati, u gradskom autobusu hicima iz pištolja ubio Dragicu Markanović, Niku i Maru Petrović, a u njihovim kućama Ivu Markanovića, Miju i Kaju Petrović.

  U Kantonalnom sudu u Tuzli Tomislav Petrović osuđen je na 40 godina zatvora, da bi nakon žalbe Vrhovni sud FBiH poništio presudu, a Petrovića proglasio neuračunljivim.

  Iako mu je određena mjera obaveznog liječenja u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi, višestruki ubojica jedno vrijeme bio je smješten u stacionaru KPZ Zenica, da bi poslije bio prebačen u JZU Zavod za forenziku psihijatrije Sokolac, gdje se još nalazi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje