Nedjelja, 25. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Detalji akcije u kojoj je ubijen Edin Gačić: Serijski ubica na poziv policije nije htio da se preda

Na vanrednoj konferenciji za medije nakon ubistva višestrukog ubice Edina Gačića komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović. iznio je detalje o samoj akciji.

“Nakon događa i ubistva policijskog službenika, istragu je vodilo kantonalno Tužilaštvo. Mi smo već 10. februara podnijeli izvještaj kantonalnom Tužilaštvu protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza smo imali rasvijetljeno ovo krivično djelo. Sinoćnja informacija od strane OSA-e je podijeljena sa rukovodiocima policijskih agencija za ovim licem rezultirala je sačinjavanjem plana. U jutarnjim satima krenulo se u realizaciju tog plana više policijskih agencija. Krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta na području Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima pripadnici MUP-a KS su došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela”, kazao je Halilović.

On je naveo da se Gačić na poziv policije nije htio da se preda.

“Došlo je do upotrebe vatrenog oružja. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen policijski službenik, radi se o okrznuću, van životne je opasnosti. U toku su uviđajne radnje. Koristim priliku da se zahvalim građanima na saradnji, razumijevanju i strpljenju. Policijske snage u FBiH mogu izvršiti bilo koji zadatak”, naveo je on.

“Mi smo od samog događaja bili zatrpani informacijama koje smo provjeravali. U toku sinoć smo imali jednu info od strane OSA-e. Naša rukovodstva su u zatvorenom krugu pripremili jedan plan i u jutarnjim satima se pristupilo realizaciji jednog plana gdje smo izvršili podjelu terena. Sticajem okolnosti, pripadnici MUP-a su bili na tom tragu. Nakon intenzivne potrage od jutarnjih sati, provjera, došli do izvršioca. Stezali smo obruč tako da smo osigurali čitav prostor, uži lokalitet, tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz te situacije”, kazao je Halilović.

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9. februara, a policija za njim traga od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je prije ovih ubistava počinio još dva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,