Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brčak u pritvoru: Maloljetnu suprugu prisiljavao na prosjačenje i prostituciju

Preuzmite sliku

Sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor muškarcu čiji su inicijali Š.Š. (26) iz ovog grada, zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu, saopšteno je iz Tužilaštva u Brčkom.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane, efikasnom saradnjom nadležnih organa izmještena u sigurnu kuću.

Tužilaštvo distrikta vodi istragu protiv Š.Š. zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači, te da mu predaje tako pribavljeni novac.

Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, navedeno je u saopštenju.

On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog – navedeno je u naredbi o sprovođenju istrage.

Osim lica Š.Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i muškarac čiji su inicijali H.H. (77) za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja, te nad njom započeo bludne radnje. Pošto je tu pronašla H.H., Policija Brčko distrikta je obojicu osumnjičenih lišila slobode i predala ih Tužilaštvu na dalji krivični postupak.

Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š.Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor, navedeno je u saopštenju.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad distrikta, spriječeno je dalje nanošenje štete žrtvi, budući da je uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku odmah izmještena u sigurnu kuću.

“Saradnja nadležnih na ovom području sprovodi se i učešćem u radu lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i u udarnoj grupi na nivou BiH u koju je ovo tužilaštvo aktivno uključeno. Kao jedan od prioriteta u radu, borba protiv trgovine ljudima i dalje ostaje u fokusu djelovanja Tužilaštva distrikta, koje iz godine u godinu intenzivno procesuira slučajeve iskorištavanja prisilnim radom, odnosno prosjačenjem, čije su najčešće žrtve upravo djeca i maloljetnici”, ističe Tužilaštvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje