Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivšem sirijskom ratniku Eminu Hodžiću dvije godine zatvora

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora.

Hodžiću će u dvogodišnju kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 29. novembra 2017. godine.

“U sklopu mjera sigurnosti, bit će mu oduzeto oružje, a Hodžić će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne”, kazala je sutkinja Galiba Katica.

Hodžić je sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, čime je pristao na kaznu od dvije godine zatvora.

Optužnica je teretila Hodžića da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza, u vozilu kojim je upravljao, držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa, tzv. “zolju”, improvizovanu odskočnu minu, nekoliko ručnih bombi, preko 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, po kojem je 2016. osuđen na godinu zatvora. (Detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje