Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Bio pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a: Sabahudin Kajdić negirao krivicu za ubistva Bošnjaka u Prijedoru

Sabahudin Kajdić zvani Saša, bivši pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji se tereti za odvođenje i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine, negirao je prošle sedmice krivicu koja mu se stavlja na teret.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Kajdića krajem godine. On je uhapšen prije tri mjeseca. Kajdić se tereti da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS-a, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u julu 1992. godine u mjestu Gornja Puharska (općina Prijedor) sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se otad gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan njiva – ranije je saopćilo Tužilaštvo BiH.
Kajdić se tereti za zločin protiv čovječnosti te mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje