Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bio pripadnik ISIL-a: Optužnica protiv Miralema Berbića zbog sudjelovanja na stranim ratištima

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Miralema Berbića (1954.), koji se tereti da je od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se u strukturama tzv. ”ISIL-a”.

Prema tužbenim navodima, Berbić je sredinom 2014. godine napustio BiH, te otputovao u Tursku odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u sklopu tzv. ”ISIL-a”, a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim video-snimcima tzv. “ISIL-a”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se, također, navodi, da je optuženi nakon više godina provedenih u strukturama tzv. ”ISIL-a”, početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga, te koncem 2019. godine deportovan u Bosnu i Hercegovinu, gdje je se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, navodi se u saopćenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,